Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Na Banken en Bonussen ook Boekhoudregels aan strengere overheidscontrole toe

Share

Gesjoemel met de boekhouding leidde in het verleden al tot wereldwijde schokgolven, denk maar aan ENRON. Des te belangrijker dus dat goede internationale boekhoudregels opgesteld worden. Dat gebeurt door onbekende 4- of 5-letter-organisaties zoals IFRS, EFRAG en PIOB.

Toen EU-parlementslid Saïd El Khadraoui (sp.a) onlangs gevraagd werd door de Europese Commissie om miljoenenfondsen voor die organisaties goed te keuren, bleek er genoeg reden te zijn om dat niet zomaar te doen, en hij legt uit waarom.

De bewuste  instellingen schrikken er niet voor terug om zich te vestigen in belastingparadijzen en zijn ook niet vies van belangenvermenging. ”
Of hoe de grote boekhoudmultinationals zelf de regels proberen op te stellen.

Terwijl we hem aan de lijn hebben, vragen we wat de houding is van de socialistische fractie over het gecontesteerd vrijhandelsakkoord dat momenteel door Europa achter de schermen met de VSA , en bedrijfslobbyisten, onderhandeld wordt (TAFTA / TTIP). “We hebben ons akkoord verklaard met de start van de onderhandelingen, maar hebben een lijst met voorwaarden gegeven in verband met milieu en sociale standaarden. Het parlement kan het eindakkoord alleen goed- of afkeuren, want we zijn niet bij de onderhandelingen betrokken. We hebben wel kunnen bekomen dat we geïnformeerd worden. Maar op het einde van de rit zal dus moeten blijken of het akkoord aanvaardbaar is of niet en we zullen een strenge houding aannemen.”

0 Comments on “Na Banken en Bonussen ook Boekhoudregels aan strengere overheidscontrole toe”

Leave a Comment