Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Het Uur van de Strijd: Inleiding

Share

In aanloop naar de verkiezingen brengt Radio Centraal iedere week een gesprek met een kandidaat die moet knokken voor een zitje in het parlement. Misschien moet er zelfs harder geknokt worden dan gewoonlijk, aangezien hij of zij op de strijdplaats is verzeild, en dat is geen benijdenswaardige positie.

Je stem maakt namelijk geen verschil uit voor de lijsttrekkers: Bart de Wever is nu al dankzij de koppositie zeker van zijn federaal zitje, Caroline Gennez is zeker van haar zitje in het Vlaams Parlement. Je stemt dus eigenlijk niet echt voor ‘de Wever in het parlement. Voor de kandidaat op de strijdplaats is dat wel andere koek. Eigenlijk stem je hen in het parlement. En als zij er niet in geraken, ligt hun carriére stil voor minstens 5 jaar. Soms is dit zelfs een fin de carriére…

Cruciaal is deze plaats niet alleen voor de kandidaat, maar ook voor de partij. Een extra zetel voor de partij in kwestie, is een extra stem in het parlement, is een extra verdediger van de standpunten van de partij, en is ook een extra kracht: dossiers kun je makkelijker spreiden over diverse mensen en zo profileer je je als partij sterker.

Een zeer concreet voorbeeld: Kristof Calvo. Calvo stond in 2010 op plaats 2 van de lijst van Groen voor het federale parlement. Vier jaar later wordt Calvo de hemel in geprezen door vriend en vijand voor zijn werk in het dossier van de kerncentrales. Dat Calvo in het parlement zou geraken, was destijds een klein wonder: Calvo vertrok van een strijdplaats, maar maakte die plaats wel waar. Moest Calvo niet in het parlement zijn geraakt, dan had Groen één zetel minder gehad, en had ze misschien minder rond de kerncentrales kunnen werken.

Wij gaan in gesprek met de strijdkandidaat van iedere partij voor het Vlaams Parlement. Natuurlijk kan je discussiëren over welke plaats de strijdplaats is bij iedere partij. Daarom vertrekken wij vanuit de laatste echt werkbare ‘peiling’: de provincieraadsverkiezingen van 2012.

De reeks gesprekken is een hele maand lang te beluisteren op Radio Centraal: via de FM-band op 106.7 FM, via de live-stream op www.radiocentraal.be en achteraf te herbeluisteren op deze blog. En nu: ten aanval!

De redactie

1 Comment on “Het Uur van de Strijd: Inleiding”

  1. #1 Het Uur van de Strijd: Imade Annouri (Groen) – Redactie Radio Centraal
    on Apr 21st, 2014 at 2:32 pm

    […] Voor ons eerste gesprek hebben we Imade Annouri in de studio. Hieronder: het gesprek in vogelvlucht. (het wat en hoe vind je hier) […]

Leave a Comment