Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Ali Aarrass: foltering in Marokko en Belgische onverschilligheid

Share

 

De tot Belg genaturaliseerde Marokkaan Ali Aarrass werd in 2010 door Spanje overgedragen aan Marokko dat zijn uitlevering gevraagd had wegens verdenking van  steun aan terroristische  organisaties. Een jaar later werd hij er, na bekentenis, veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Die bekentenis kwam er na zware foltering.

Ook Spanje, waar in 2004 de zeer dodelijke  Atocha-aanslag plaatsvond, verdacht Aarass ervan om mee te werken met terroristen; hij zou wapens geleverd  hebben aan een groep rond Abdelkader Belliraj. In 2006 startte Spanje een onderzoek (geleid door Baltasar Garzón)  en in 2008 werd  Aarrass ook gevangen gezet. Het onderzoek werd in 2009 echter gesloten wegens gebrek aan bewijs, meldt Amnesty International. Toch bleef Aarrass onder arrest in Spanje dat hem dan dus in 2010 uitleverde aan Marokko waar hij door marteling tot bekentenissen gedwongen werd.
“Spanje is tegen de adviesen van de VN en Amnesty International (AI) ingegaan op het uitleveringsverzoek. Het risico was heel groot dat hij geen eerlijk proces zou krijgen en gefolterd zou worden, en dat is dan ook gebeurd” zegt Lore Van Welden van AI.

België is niet zeer gemotiveerd om de landgenoot consulaire bijstand te geven, officieel omdat Aarras ook de Marokkaanse nationaliteit heeft. “België beroept zich daarbij op een verdrag van 1930, maar is verouderd en in conflict met lezingen van het verdrag door de VN. Bovendien gaat het hier over foltering, wat absoluut verboden is volgens internationaal recht. De Belgische autoriteiten hebben een absolute picht om bijstand aan te bieden. Maar België zou ook politieke druk moeten uitoefenen.”

Volgens AI staat deze zaak los van de uitlevering van ‘gewone’ Marokkaanse kriminelen aan hun thuisland. ” Het is niet zo dat alle gevangenen in Marokko gemarteld worden. Je moet het geval per geval bekijken. De toetstand is veel verbeterd na het aantreden van koning Mohamed VI. Maar er blijft een ernstig probleem wat betreft de behandeling van mensen die van terrorisme verdacht worden, en ook voor mensen die voor meer autonomie in het zuiden van het land pleiten.”

Links:
– AI Persdossier Ali Aarras: HIER
-AI dossier foltering in Marokko: HIER

0 Comments on “Ali Aarrass: foltering in Marokko en Belgische onverschilligheid”

Leave a Comment