Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Verkiezingen in Uruguay

Share

Morgen, zondag 26 oktober, zijn er verkiezingen in Uruguay, ook bekend als het Zwitserland van Zuid-Amerika, vanwege de rol die de banken daar spelen en vanwege het relatief progressieve sociale beleid (wettelijke abortus, homohuwelijk, en sinds vorig jaar door de staat geregulariseerde handel in cannabis). Vele decennia domineerden twee grote conservatieve partijen het politiek landschap, tot in 2005 het Frente Amplio, een in 1971 opgerichte brede coalitie van linksere initiatieven, de verkiezingen won en president Tabaré Vázquez (rechts op de foto) aanleverde. Die werd in 2010 opgevolgd door de Frente-president José Mujica (links op de foto), een bepaald a-typische politicus met een guerillia- en gevangenisverleden, wereldwijd bekend om zijn uiterst sobere levensstijl en zijn niet altijd even diplomatische uitspraken. Overigens was zijn economisch beleid niet zo bijzonder progressief, met de nadruk op het vergroten van de export. Alles wijst erop dat ook deze keer Frente Amplio zal winnen, en bovendien zelfs in het parlement de meerderheid zal halen. Tabaré Vázquez zou dan opnieuw president worden. Hij is eerder neo-liberaal ingesteld. Raf Custers (MO*) wijst erop dat in deze periode in meerdere Zuidamerikaanse landen verkiezingen gehouden worden, die mogelijk leiden tot een andere koers, onder andere met name het afbouwen van de Zuidamerikaanse landenbonden die een sterkere onderhandelingspositie tegenover de buitenwereld beogen.

0 Comments on “Verkiezingen in Uruguay”

Leave a Comment