Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Bourgeois: “Verplichting om belastingsontwijking te promoten”

Share

Op 17 december stelde Vlaams premier Geert Bourgeois in het deelparlement dat het de plicht was van de overheidsdienst die investering en handel promoot om  reclame te maken voor de Belgische Luxleak -belastingsconstructie.
Het gaat over de ‘Excess Profit Ruling’ die ervoor zorgt dat multinationals als Carrefour minder belastingen moeten betalen op hun winst dan uw lokale kruidenier. Vooral omdat ze meer winst maken door jobs te schrappen.

De dienst die promotie maakt is ‘Flanders Investment & Trade’ a.k.a. FIT. De oppositie vroeg aan de regering om FIT niet langer reclame te maken voor de ontwijkingsregel. Volgens Bourgeois kan de dienst, die onder zijn bevoegdheid valt, niets anders doen dan ook  deze regel te promoten.

N-VA fractieleider Matthias Diependaele probeerde daarna zijn partijgenoot uit de wind te zetten door de oppositie aan te vallen en te stellen dat die het aan ambtenaren zou willen over laten welke wetgeving wel en niet te steunen. Wouter van Besien (groen) vroeg echter dat de regering zou vragen aan de dienst dat deze specifieke belastingsontwijkingsregel niet zou gepromoot worden.
Diependaele: “FIT doet 100% haar werk, de (belastingsontwijkings)regeling bestaat en FIT móet die regel meenemen in haar promotie om bedrijven naar Vlaanderen te trekken. En ik hoop dat ze daarin zeer succesvol in zal zijn.”

SP.a voerde zelf de regel mee in en zit er dus mee geambeteerd. Bart Van Malderen suggereert om de FIT de multinationals erop te wijzen dat ze niet moeten overdrijven. “Het zou ook nuttig  zijn om investeerders erop te wijzen dat er een wet bestaat die onaanvaardbare ontwijking verbiedt.”

Bourgeois verder nog: “Fit trekt geen fiscale brievenbussen aan”.
In geval van de Belgische Luxleaks gaat het inderdaad niet over bedrijven die niet echt bestaan. Maar dus wel over het minder belasten van bedrijven omdat ze jobs schrappen.

0 Comments on “Bourgeois: “Verplichting om belastingsontwijking te promoten””

Leave a Comment