Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De OCMW-missie: sociale afbraak of semantische discussie?

Share

Donderdag stemde de Antwerpse OCMW-raad voor een aanpassing van de OCMW-missie: het Antwerps OCMW garandeert vanaf nu niet langer de sociale grondrechten van de bevolking, en ziet ze haar rol beperkt tot het ‘bijdragen aan de sociale grondrechten’.

“Voor de meerderheid heeft niet elke Antwerpenaar recht op een menswaardig bestaan”, reageert de oppositie.
“Niets van”, aldus de meerderheid. “Er is geen sprake van dat we de maatschappelijke dienstverlening gaan verminderen.”
We spraken met schepen en OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) en met raadslid Tatjana Scheck (sp.a).

“In 2001, toen de missie van het OCMW werd vastgelegd, was Antwerpen inderdaad de regisseur van het armoedebeleid. Maar vandaag is dat de stad, in samenwerking met OCMW en publieke en private partners uit het middenveld”, aldus Fons Duchateau. “Er is geen sprake van dat we de maatschappelijke dienstverlening gaan verminderen, er verandert niets voor de klanten van het OCMW. Het is niet langer het OCMW alléén die de grondrechten garandeert maar de stad geeft nog altijd die garantie. Dat staat in het bestuursakkoord en in de meerjarenbegroting.”

Fons Duchateau (N-VA): “Deze discussie gaat eigenlijk nérgens over: Gent ‘ondersteunt’, Oostende en Brugge ‘streven’… In geen enkele andere Vlaamse stad staat het woord ‘garandeert’ vermeld als het over grondrechten gaat.”

Tatjana Scheck van sp.a vindt dit geen semantische discussie. “De partnerorganisaties die vanaf nu dus mee verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van de sociale grondrechten werden in deze zaak niet geconsulteerd. Daarom is het middenveld dus niet gerust in de zaak en dat heeft ze ook duidelijk laten merken. “

Tatjana Scheck (sp.a): “Als zelfs het OCMW niet meer voor iedereen een menswaardig bestaan kan garanderen, wie dan  wel? De subsidies voor het middenveld zijn de afgelopen jaren trouwens verminderd, dus hoe gaat de stad dan die garantie waarmaken?”

Volgens Scheck moet de stap van het Antwerps bestuur gekaderd worden in de plannen van de Vlaamse spiegelcoalitie om de OCMW’s af te schaffen en de bevoegdheden over te dragen naar de gemeentelijke administratie. Dat zal de werking veel meer afhankelijk maken van de politieke agenda van de coalitie die aan de macht, aldus Scheck:

Tatjana Scheck: “Dossiers van OCMW-klanten worden tot 2019 behandeld door comités die samengesteld worden door meerderheid en oppositie samen. Daar worden zeer genuanceerde beslissingen genomen waarbij geen sprake is van politieke profilering. De stad stuurt het OCMW-personeel nu niet direct aan, het OCMW is een aparte organisatie.”
“Met de plannen van de Vlaamse regering blijven die comités wel bestaan, maar de leden ervan zullen aangesteld worden door de politieke meerderheid die aan de macht is.”

0 Comments on “De OCMW-missie: sociale afbraak of semantische discussie?”

Leave a Comment