Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? deBuren

Share

Na een aantal andere samenwerkingsverbanden ter bevordering van de uitwisseling binnen het Nederlandstalig gebied, en met het belang van de Europese context in het achterhoofd, stichtten in 2004 de Vlaamse en Nederlandse regeringen in Brussel het Vlaams-Nederlands Huis voor Europa, na een naam-verzin-prijsvraag herdoopt tot deBuren. Opdracht: ons ons leren kennen, Europa ons leren kennen, ons Europa leren kennen, en dat op zowel cultureel als wetenschappelijk als politiek vlak. Naast boekvoorstellingen, optredens, tentoonstellingen, films en dergelijke staan er dus ook colloquia, debatten en lezingen op het programma over allerlei maatschappelijke thema’s, zoals nu b.v. de toekomst van het leger, de kortere werkweek, migratie …

We ontvingen in onze studio adjunct-directeur Willem Bongers-Dek, die in 2009 bij deBuren begon als literair programmator. Hij kwam er dus bij op het moment dat er een nomadische periode van zo’n vier jaar aanbrak, toen het eigen huis gerenoveerd werd. Door deze tijdelijke noodzaak om steeds op locatie te gaan, leerde deBuren heel wat interessante partners kennen, en gaat nu nog steeds zowat de helft van de ongeveer tweehonderd activiteiten per jaar elders door.

Een bijzonder project waarvoor Willem Bongers-Dek instaat, heet Citybooks. Daarbij verblijven telkens vijf auteurs en een fotograaf in een bepaalde stad en schetsen daar een ‘psychogeografisch’ beeld van. Alle teksten zijn gratis downloadbaar als lees- en als luistertekst, in het Nederlands, Engels, Frans en eventueel de nog andere moedertaal van de auteur. Ter herdenking van de gasaanval van 1915 komt er ook zo één in Ieper, met een Syrische dichter en een Algerijnse, een Canadese en een Vlaamse auteur, aangevuld met een Duitse fotograaf. Het project is een voortzetting van de Radioboeken, honderd eveneens gratis downloadbare luisterverhalen die door Nederlandse en Vlaamse auteurs speciaal op verzoek van deBuren geschreven en voor een live publiek ingelezen waren. Veel zijn er vertaald (Dimitri Verhulst in het Spaans!), maar ze verschijnen niet op papier, waardoor ze minder geschikt zijn als lesmateriaal. De Citybooks-teksten kun je b.v. lezen in de ene en beluisteren in een andere taal.

De ploeg van deBuren bestaat uit een tiental collega’s, elk met een eigen expertise. Daarnaast is er bij de samenstelling van het programma samenwerking met allerlei kenniscentra: cultuurhuizen, media-organisaties, universiteiten … Op 1 september volgt mediaman Wim Vanseveren directeur Dorian van der Brempt op.

deBuren krijgt subsidies van de Vlaamse en Nederlandse overheid, en projectsubsidies van Europa. Ook bij hen waren de besparingen goed voelbaar. Hoewel ze zelf nog behoorlijk rond komen, maken ze zich wel hardop zorgen over wat er met het culturele landschap in onze contreien gebeurt.

Om met een feestelijke noot te eindigen: deBuren coördineert langs Vlaamse kant het gezamenlijk Vlaams-Nederlands initiatief Beste Buren, dat een jaar lang uitbundig en divers de twintigste verjaardag van het Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland viert, met een grande finale tijdens het Valentijnsweekend van 2016.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

0 Comments on “Voorwaarts!? deBuren”

Leave a Comment