Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

70 jaar Hirosima / Nagasaki

Share

Op 6 en 9 augustus is het 70 jaar geleden dat de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki gedropt werden. De verjaardag is de gelegenheid voor Vredesoverleg Gent om een herdenkingsavond te organiseren met concerten in de Sint-Niklaaskerk en Korenlei op zondag 9 augustus. In Antwerpen kan men ‘s namiddag al terecht in Filmhuis Klappei voor een vertoning van ‘The Bomb’, van Oliver Stone en Peter Kuznick, georganiseerd door   het Vredescentrum. ‘The Bomb’ is deel 3 van de onvertelde geschiedenis van de VSA.
Eerder in de week op 6 augustus, de dag van het bombardement van Hiroshima, wordt Atomic Café vertoond in  Dok Gent.

De 16.000 kernkoppen die wereldwijd nog  altijd verspreid liggen houden de vernietiging van de de Japanse steden 70 jaar geleden relevant zegt Pieter Teirlinck van Vrede. De kernwapenarsenalen liggen vooral in landen die er zich nochtans via artikel 6 van het non-proliferatievedrag toe verbonden hebben om die af te bouwen.

Ook België heeft nog 20 kernbommen gestockeerd op haar grondgebied. “Er wordt door politici veel lippendienst bewezen voor het weghalen van de bommen. Ook in het regeerakkoord van de huidige regering staat het weghalen vermeld maar in de praktijk beweegt de regering totaal niet.”

Het probleem zit blijkbaar eerder bij de NAVO dan bij de Amerikanen zelf. “Moest het van Obama afhangen zouden de kernwapens hier al weg zijn maar onze lokale beleidsmakers denken blijkbaar dat ze dankzij de bommen op een hoger niveau kunnen meespelen. “

0 Comments on “70 jaar Hirosima / Nagasaki”

Leave a Comment