Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Antwerp Pride

Share

Sinds enkele jaren heeft ook Antwerpen zijn ‘Lesbian and Gay Pride’, bekend onder de naam ‘Antwerp Pride’. Het is een ‘homocultureel’ feest dat, dankzij een reeks omkaderende projecten, uitgegroeid is tot een negendaags festival.
Het festival liep dit jaar van 1 tot en met 9 augustus. Naast een heleboel fuiven was er uitgebreid aandacht voor cultuur. Het Queer Arts Festival zette dit jaar China in de kijker. In de galerie Verbeeck-Van Dyck liep een tentoonstelling van homoseksuele Chinese kunstenaars. Cinema Cartoon’s paste zijn programmatie aan door verschillende Chinese en andere Aziatische films met ‘queer’ als thema op de affiche te zetten. Er was een literaire avond, een performance met de danser Toni Rizzi. Daarnaast was er ook aandacht voor sociale thema’s, gesprekken over “Armoede en uitsluiting” En we vergeten er allicht nog een paar. Het festival werd op 9 augustus afgesloten met de ‘Closing Party’.

Onze gast in de studio Marcia Poelman, voorzitter van het Roze Huis,  vertelt uitgebreid over het omkaderende ‘Queer Arts Festival’, maar antwoordt even goed op vragen over het commerciële aspect van de Pride en of het commerciële het inhoudelijke niet wegdrukt. Gebruiken de politici, die de jongste jaren maar wat graag meestappen in de Pride, die niet voor hun eigenbelang (om kiezers te paaien…) en om er dus zelf beter van te worden. En schurken de holebiorganisaties niet te dicht aan bij de politici? Hun werking wordt immers deels gefinancierd door subsidies die door de regerende partijen worden toegekend. Ze toont zich uitermate verheugd over de deelname van moslims aan deze parade: een doorbraak die hopelijk heel wat goede gevolgen zal hebben.

0 Comments on “Antwerp Pride”

Leave a Comment