Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Turkije in staat van ontbinding?

Share

Is het oorlog in Turkije? In het zuidoosten van het land, aan de grens met Syrië en Irak, gaat er in ieder geval geen dag voorbij zonder bloedvergieten. Na de bomaanslag in Suruç in juli, waarbij tweeëndertig doden en honderden gewonden vielen, voerde het Turks leger bombardementen uit in de regio en kwam er een einde aan de wapenstilstand met de PKK. En dat in weerwil van de hoopgevende geluiden na de overwinning van HDP bij de laatste parlementsverkiezingen, waar gepleit werd voor meer autonomie voor Koerden in Turkije, in plaats van een Koerdische staat. Peter Terryn, ook bekend van de facebookgroep ‘Ik ga naar Calais en ik neem mee…’, bezocht het gebied waar zo’n 2 miljoen mensen verblijven die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Syrië . Tachtigduizend onder hen zouden wel al zijn teruggekeerd naar Kobani, na het succesvolle verzet tegen Daesh (IS), ondanks de Turkse wapenleveringen aan die terreurgroep. Maar het blijft erg onrustig, met o.a. dagelijkse gevechten en aanslagen in steden als Dyarbakir en Cirze, waar nog maar pas de belegering door de veiligheidstroepen werd opgeheven. De regerende AKP partij van president Erdogan, die geen meerderheid haalde bij de recente verkiezingen en zo haar plannen voor een sterk presidentieel regime gedwarsboomd zag, kondigde nieuwe verkiezingen aan voor begin november. In het licht van de huidige gebeurtenissen is het nog maar de vraag of die er komen.

0 Comments on “Turkije in staat van ontbinding?”

Leave a Comment