Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Freedom not Fear: privacy versus veiligheid

Share

In 2006 kwam er een Europese richtlijn over het verplicht bijhouden van meta-data door telecombedrijven. Die meta-data vertellen wanneer u hoe lang naar wie gebeld hebt, welke websites u vanuit welk IP-adres u benaderde, en, voor smart phones, ook van waar. Terwijl de lidstaten knutselden aan nationale wetgeving om deze richtlijn te implementeren, kwam er zo’n sterk protest vanuit het middenveld, dat het Europees Hof van Justitie de richtlijn uiteindelijk weer ongedaan maakte.

Intussen was er in sommige landen toch al wetgeving terzake van kracht, in anderen niet. Intussen was ook de protestbeweging geconsolideerd. Na een paar grote betogingen resulteerde dat in Freedom not Fear, een jaarlijkse bijeenkomst van alle actoren die zich zorgen maken over de toenemende afbrokkeling van onze privacy in functie van ‘veiligheid’. Die bijeenkomst vindt dan logischerwijze plaats in Brussel, de thuisbasis van de Europese politiek. Naast debatten, lezingen, uitwisselingen en een paar protestacties, staan ook ontmoetingen met Europese parlementsleden op maandag op het programma. Tijdens de middagpauze van dag twee belden we hierover met mede-organisator Anna.

0 Comments on “Freedom not Fear: privacy versus veiligheid”

Leave a Comment