Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Time Circus

Share

In het laatste jaar van de opleiding Driedimensionele Vormgeving wordt men verondersteld niet meer op de schoolbanken te zitten, maar iets te ondernemen, als een soort eindwerk. Bram Soli deed dat zo: hij richtte met een groep van achttien mensen een vzw op, en trok met deze groep acht maanden rond in Europa om in een aantal steden in samenwerking met lokale kunstenaars verschillende kunstvormen te gaan beoefenen, om uit te vinden wat hen het beste lag. Ze werkten in Barcelona, Toulouse, Ljubljana, Praag en Gent.

In Praag kregen ze met een kunstzinnige lasser-stovenmaker de smaak van het bricoleren te pakken. Daar zit een visie achter, en die visie evolueert. Dat resulteerde tot nog toe in drie manifesten, te vinden op de websites timecircus.org (tot 2012) en timecircus.be (actueel). Daar kunt u dus terecht als u graag wil weten wat een turbofuturist, guerillart of een xabbïst is.

Vast elementen zijn het werken met gevonden of gekregen materialen, het functioneren als los-vaste groep in interactie met al wie zich toevallig in de buurt bevindt (het ‘publiek’), de allergie voor een strakke, de creativiteit dodende planning, en een huisstijl die maakt dat alles er charmant bouwvallig Jules Verne-achtig uitziet.

Time Circus is intussen welbekend in het Antwerpse door hun regelmatige aanwezigheid in de publieke ruimte. Sommige installaties blijven een tijdlang aanwezig, zoals Bar Paniek en momenteel de Romeinse villa in Permeke, waarvan een functionele, weerbestendige versie ook in de ‘jungle’ van Calais verrees. Andere keren nemen ze visueel opfleurend deel aan eenmalige manifestaties, zoals onlangs het klimaatprotest.

In de studio ontvingen en hoorden wij Bram, David en Dirk. Het werd een bij momenten luchtig diepgaand maatschappelijk kunst-filosofisch gesprek.

Voor uw agenda:
Op donderdag 17 december vertrekt Parade Noorderlicht om 19u op het Sint Jansplein, met twaalf boomstammen op een rij, muzikaal begeleid door zes kettingzagen. Na een ommegang door 2060 eindigen ze bij de spiegeltent op het Keuningsplentje, alwaar de stammen artistiek opgestapeld nog een tijd zullen verblijven.

Op zaterdag 19 december gaat Het Systeem op verplaatsing. Het Systeem (Muizenstraat 9) startte als alternatief stadskantoor, waar iedereen ideeën voor de stad kan komen afleveren die dan mogelijk uitgevoerd zouden worden. U kunt er op donderdag en vrijdag tussen tien en zes terecht.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

0 Comments on “Voorwaarts!? Time Circus”

Leave a Comment