Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Waarheen met kernafval?

Share

Eloi Glorieux kwam vóór zijn deelname aan de betoging van de 11-maart-beweging naar onze studio. Hij is campagneverantwoordelijke voor energie bij Greenpeace België, en al dertig jaar in diverse functies met de materie bezig. We hadden het met hem vooral over het probleem van het kernafval, dat honderden duizenden jaren gevaarlijk blijft. Het gaat dus niet om een erfenis voor de komende generaties, maar zelfs voor verre toekomstige beschavingen, aan wie we mogelijk helemaal niet efficiënt kunnen communiceren dat ze op een bepaalde plek beter niet beginnen graven. De momenteel gangbare oplossing is immers om dit afval in geologisch stabiele lagen onder de grond vast te zetten. Het is ook maar de vraag hoe stabiel deze lagen zijn, en of er echt wel geen water doorheen komt. Want de verpakkingen die wij voor dit afval kunnen maken, met koper, beton, roestvrij staal … zouden maximum 5.000 à 10.000 jaar stand houden. Het standpunt van Greenpeace is dan ook: zolang er geen 100% veilige manier is om ons van dit afval te ontdoen, is het onverantwoord om dit afval te blijven produceren: “Als het bad overloopt, moet je niet gaan discussiëren over hoe je dat water gaat wegruimen, maar moet je éérst de kraan dichtdraaien.”

0 Comments on “Waarheen met kernafval?”

Leave a Comment