Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Noordkasteel: sociaal erfgoed

Share

PSC Open Huis is actief in Antwerpen Noord. Eén van hun initiatieven is een wandelgroep, die regelmatig op stap gaat naar het Noordkasteel. Andere initiatieven hebben met poëzie te maken, of met kunst in het algemeen. Zo ontstond het idee om verschillende elementen te combineren in een sociaal-artistiek project ter gelegenheid van de jaarlijkse erfgoeddag.

Het Noordkasteel is of was geen kasteel. Tot 1930 was er een militair fort. In die periode werd er geijverd voor betaald verlof voor arbeiders. Camille Huysmans stelde het domein toen open als recreatie-oord voor ‘t volk. Vandaar de symbolische waarde ervan als verworvenheid in de sociale strijd, wat het een geschikte locatie maakt voor de erfgoeddag. Vandaar ook de naam: zoals kraantjeswater gekscherend ‘Château du Robinet’ wordt genoemd, zei men dat men, heel chique, op vakantie ging naar ‘Le Château du Nord’.

Tot 1968 was het mogelijk hier te zwemmen en te zeilen, en er werden op de openingsfeesten op 1 mei ieder jaar volksspelen ingericht. Toen kwamen de plannen voor de Boerinnensluis, die er overigens nooit gekomen is, en was het uit met de pret. Sindsdien vinden nog maar weinig mensen de weg naar het Noordkasteel, alhoewel het op maar 2 km van de Grote Markt ligt. PSC Open Huis wil met dit erfgoedproject het domein weer sterker met de stad verbinden, en ijveren voor het behoud ervan, liefst ook voor het heropenen van de zwemvijver.

Concreet: op zondag 24 april komt u om 13u30 naar Brabo op de Grote Markt. Vandaar wandelt men naar het Noordkasteel. Daar maakt men dan ook een wandeling, langsheen een aantal artistieke punten. Het zal allemaal te maken hebben met fotografie, poëzie en herinneringen. U kunt de wandeling zelf nog een aantal dagen of weken daarna gaan maken. Heel misschien verhuist het project dan nog naar een andere locatie. Verder zal er voor de rest van 2016 elke vrijdag om 14u10 bij Brabo een wandeling naar het Noordkasteel vertrekken.

In onze studio waren Filip Vanderbeek van PSC Open Huis; Achiel, die vroeger in het domein kwam als werknemer van de stadsreinigingsdienst en er in zijn vrije tijd als redder optrad; en Lore Suls, die de artistieke begeleiding van het project verzorgt.

0 Comments on “Noordkasteel: sociaal erfgoed”

Leave a Comment