Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Parlementen mogen hun zeg doen over CETA. Maar zal er geluisterd worden?

Share

Bij velen doet  TTIP,  het dereguleringsverdrag tussen de EU en de VSA, al een belletje rinkelen. Minder bekend is CETA, een gelijkaardig verdrag tussen de EU en Canada. Minder bekend maar momenteel minstens even belangrijk aangezien de invoering van CETA voor de deur  staat. Op 22 september nemen de staten (via de Raad van ministers) een beslissing over CETA.

Op 5 juli erkende de Europese Commissie dat CETA wel degelijk geratificeerd moet worden door de nationale parlementen van de lidstaten. Aangezien er unanimiteit moet zijn is de kans groot dat het omstreden verdrag verworpen zal worden.  “De ratifiëring door de parlementen  is een goede zaak, zo lijkt het” aldus 11.11.11 in een persbericht, “ware het niet dat het akkoord al kan worden uitgevoerd VOOR de parlementen zich er over mogen buigen.”

“Met CETA installeert men een manifeste discriminatie van de eigen Vlaamse bedrijven en burgers tegenover de internationale bedrijven.”

We spreken met Marc Maes van 11.11.11 over CETA. 11.11.11.

Het ziet er naar uit dat Wallonië en Brussel tegen CETA zullen stemmen. De Vlaamse en National regering stemmen zo goed als zeker vóór, de leiding van N-VA is alvast zeer enthousiast  over CETA en TTIP.  Opmerkelijk want beide verdragen bevatten  een zogenaamde ‘” ISDS” clausule, die multinatonals toelaat om Vlaamse wetten aan te vechten voor speciaal gecreëerde hoven bevolkt door een select groepje rechters of mogelijks zelfs zakenadvocaten. “Met ISDS installeert men een manifeste discriminatie van de eigen Vlaamse bedrijven en burgers tegenover de internationale bedrijven.” aldus Maes.

Op 20 september, 2 dagen vóór de bijeenkomst van de Raad van Ministers organiseert een coalitie tegen CETA en TTIP  een betoging in Brussel.

1 Comment on “Parlementen mogen hun zeg doen over CETA. Maar zal er geluisterd worden?”

 1. #1 grrrr001
  on Aug 14th, 2016 at 9:18 pm

  Met goedkeuring van alle meerderheids partijen zegt @GeertBourgeois
  Heel duidelijk. De drie partijen van de Vlaamse regering stemmen voor #CETA in Brussels parlement. Belangrijk voor onze welvaart.

  http://www.gulerturan.be/artikel/opinie/radio-centraal-het-ttip-debat-vlaanderen-karl-vanl/

  Wij eisen dan ook voledige openbaarheid over alle documenten van TTIP en debatten over de gehele inhoud als dusdanig
  Güler Turan 30 mei 2016

  tweet van Güler Turan 08/07/2016
  @johncrombez
  John Crombez heeft geretweet Geert Bourgeois
  The EU would be a better Union without CETA And TTIP type of agreements.

Leave a Comment