Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Feminicide in Guatemala

Share

Een Belga-bericht op donderdag 9 maart.

Bij een brand in een jeugdinstelling in Guatemala zijn meer dan 30 meisjes om het leven gekomen. Bijna 30 anderen raakten gewond. President Jimmy Morales vroeg tijdens een bijeenkomst een minuut stilte voor de slachtoffers. Intussen worden er drie dagen van nationale rouw gehouden in het Centraal-Amerikaanse land. Volgens een politiewoordvoerder is de brand aangestoken door jongeren in het tehuis.
Het volledige verhaal is zo mogelijk onthutsender. De brand werd aangestoken tijdens een actie die de meisjes voerden tegen de manier waarop ze werden behandeld door de politie bij een actie een dag eerder. Dat ze levend verbrand werden, keurden de wachters net niet expliciet goed.
In zulke opvanghuizen zoals die van Virgen de Asuncion worden meisjes en vrouwen mishandeld, gekleineerd, aangerand, … Niet dat het leven daarbuiten rooskleurig is. Ook op straat worden vrouwen lukraak vermoord, bedreigd, … Feminicide is schering en inslag in Guatemala.
Actiegroepen benadrukken dan ook dat de Guatemalteekse overheid schuldig is aan de dood van 43 meisjes en meer dan 100 gewonden. Diezelfde overheid schroefde na de recentste presidentsverkiezingen enkele maatregelen terug die vrouwen moesten beschermen, waaronder de wet rond de adoptiehandel waarbij kinderen bij hun moeder worden weggehaald en verkocht worden aan adoptiegezinnen.

In de studio ontvangen we twee gasten die samen met ons in gesprek gaan over het thema.

Carla Sandoval Carrillo: zelf van Guatemalteekse afkomst, opgegroeid in Antwerpen. Na haar studies Politieke Wetenschappen werkte ze gedurende 16 jaar in Guatemala met lokale vrouwenorganisaties en als deel van de vrouwen- en feministische beweging in haar geboorteland. Ze werkt nu bij Le Monde Selon Les Femmes, een feministische organisatie die rond gender werkt in ontwikkelingssamenwerking.
Ellen Verryt: mensen- en vrouwenrechtenactiviste, 10 jaar programmaverantwoordelijke Centraal Amerika geweest voor Wereldsolidariteit en blijvend actief in de Noord Zuidsector met o.m. Cifca (Europees netwerk rond mensenrechten met focus op Guatemala en Honduras)

0 Comments on “Feminicide in Guatemala”

Leave a Comment