Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Derek Monroe: “Europa wordt het volgend slagveld, niet Noord-Korea”

Share

Na 8 jaar doet journalist/activist Derek Monroe opnieuw Radio Centraal aan. Een gesprek over de kikker die gekookt wordt zonder dat hij het merkt.

In 2009 hadden we het vooral over zijn activisme in consumentenzaken. Acht jaar later is de toestand er niet op verbeterd: in de VSA zetten bedrijven van langs om meer arbitrage-clausules in de ellenlange ‘algemene voorwaarden’ die de consument met een muisklik goedkeurt. Die bepalen dat ingeval van dispuut de zaak niet via een publieke rechtszaak afgehandeld wordt, maar achter gesloten deuren door private advocaten. Dit leidt tot toestanden zoals het geval van dokter Dao die met geweld uit een vlucht van United Airlines gesleept werd.  De zaak was wereldnieuws en Dao kreeg een miljoenenvergoeding.  Maar fundamenteel is er niets veranderd: de  muisklik-contracten van tientallen pagina’s met arbitrageclausules zijn de norm geworden.
Derek Monroe: “Dit maakt van justitie en recht een loterij. Dao had geluk dat hij gefilmd werd en daardoor won hij de jackpot. Maar dit heeft niets meer te maken met gerechtigheid. De bedrijven maken een kosten-baten-analyse ”

Monroe volgt ook internationale politieke dossiers op.  Momenteel richt hij zich op de demonetisering van Zweden en de militaire opbouw die er aan de gang is. Onlangs werden er militaire manoeuvres georganiseerd, er zijn plannen om de militaire dienst opnieuw in te voeren en ook Zweden meent meer publiek geld te moeten besteden aan wapenaankopen.
“Er moeten vragen gesteld worden bij de demonetisering. De situatie is zoals die van de kikker die in een pot water zit en niet merkt dat  hij gekookt wordt: iedereen denkt dat alles goed gaat, maar er bestaat een risico dat de zaak slecht uitdraait. Denk maar aan hacking en het verlies aan privacy. ”

Monroe heeft het ook over modern corporatisme. Dat is enigszins anders dan het klassiek fascistisch corporatisme dat zich inspireerde op het middeleeuws gildesysteem en  zichzelf voorstelde als een derde weg tussen het communisme en het kapitalisme.  Het modern corporatisme van Monroe is het overdragen van overheidstaken aan  private bedrijven . Zo kregen  de huurlingen van Blackwater een belangrijke rol toebedeeld door de VSA bij de oorlog in Irak. Blackwater  (ondertussen omgedoopt tot Xe Services) werd opgericht door de extreem-rechtse ex-para Erik Prince, de broer van de huidige omstreden VS minister van onderwijs Betsy DeVos.  China, dat problemen heeft in de westelijke regio, zou overwegen om militaire controle in het gebied uit te besteden aan een huurlingenmilitie van Prince.

Monroe: “Niets wijst erop dat de private bedrijven die taken die nu uitbesteed worden beter doen dan de overheid,. Maar iedereen lijkt erin mee te gaan; het systeem bied dan ook  carriereopportuniteiten aan de politici die erin meedraaien.”

Monroe is niet echt optimistisch over de toekomst: “Ik vrees ervoor dat de leiding  (van de VSA, nvdr), om het land weer bijeen te krijgen, weleens een oorlog zou willen starten. De huidige militaire opbouw in Oost-Europa is verontrustend. Europa wordt het volgend slagveld, niet Noord-Korea.”

2 Comments on “Derek Monroe: “Europa wordt het volgend slagveld, niet Noord-Korea””

 1. #1 Benoit
  on Oct 28th, 2017 at 12:49 pm

  Verder borduren op de VS duopoly heeft niet veel zin. Zowel de Democraten als de Republikeinen spelen het spel van verdeel en heers. Als het puntje bij paaltje komt kiezen beiden voor een beleid dat vriendelijk is voor hun campagnesponsors.

  De Rusland-hakte-verkiezingen mythe wordt door beide pseudodemicratische partijen voortgezet terwijl daar geen bewijzen voor zij echter wel het militaire complex steunt. Rusland is immers de nodige vijand.

  Ik houd mijn hart vast als het weer eens over de CO2/klimaat mythe gaat. We weten intussentijd waar dat vandaan komt: https://climatism.wordpress.com/2014/01/24/in-searching-for-a-new-enemy-to-unite-us-we-came-up-with-the-threat-of-global-warming/

  For what it’s worth.

 2. #2 Benoit
  on Oct 28th, 2017 at 1:01 pm

  Dat Twitter besliste RT te blokkeren mag geen verrassing zijn.

  Als ‘nieuwsredactie’ moet je beseffen dat RT tal van fake news vanuit de VS media en de BBC ontmaskerd heeft, iets waar jullie van Centraal weigeren aandacht aan te besteden. De gevolgen zijn dat jullie over tal van gebeurtenissen dwalen. Al zal je moeite hebben dit te accepteren, wat normaal is maar niet écht progressief. Waarom? Omdat het voorruitgang in ‘public intelligence’ van het vredesactivisme belet. De ontmaskeringen zijn technisch en op basis van gedocumenteerde bewijzen en niet gebaseerd op opinie of speculatie. Het is enkel de psychologie dat mensen belet het bestaan van valsevlagoperaties en fake news in de mainstream te accepteren.

  Greets,
  Ben

Leave a Comment