Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Netneutraliteit afgevoerd in de VS?

Share

Een paar weken geleden besliste de mediaregulator FCC in de VS om de netneutraliteit af te voeren. Daardoor wordt het mogelijk voor ISP’s (Internet Service Providers zoals Telenet en Proximus) om verschillende tarieven aan te rekenen voor doorgestuurde internet-inhoud.Dat zal enerzijds de ISP’s toelaten om hun winsten verder op te drijven en anderzijds grote mediagroepen nog verder versterken.

Tekst en uitleg door Derek Monroe.

De stemming werd doorgedrukt door FCC voorzitter Ajit Pai die in verleden nog  werkte voor internet provider Verizon. Pai werd begin dit jaar door Donald Trump aangesteld als hoofd van de regulator. Met de stemming door de FCC is het afvoeren van de netneutraliteit nog geen definitief feit. Onmiddelijk na de stemming werd  tegen de beslissing al beroep aangetekend door de procureurs generaal van Washington en New York.

Na de stemming  in de VSA verklaarde minster De Croo dat we in Europa op onze twee oren mochten slapen als het over netneutralieteit gaat. In de praktijk wordt de netneutraliteit in Europa nu al geschonden via de zogenaamde zero-rating. Bij zero-rating wordt dataverkeer van bepaalde bedrijven/sites niet meegeteld in het datapakket van de gebruikers.  Het is het bedrijf dat de internet provider betaalt om haar site te bevoordelen. In februari publiuceerde de Europese commissie  een rapport over zero-rating.

0 Comments on “Netneutraliteit afgevoerd in de VS?”

Leave a Comment