Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Groene presidentskandidate Jill Stein ook in de zak van de Russen?

Share

foto: Gage Skidmore via Wikipedia

De Commissie Informatie  (‘Intelligence’) van de senaat in de VSA heeft aan de groene presidentskandidate Jill Stein gevraagd om informatie te overhandigen  over mogelijke samenwerking tussen (de campagne van) Stein en de Russen. De vraagt staat in verband met haar deelname aan een diner in Moskou in 2015  waar op een bepaald moment ook Vladimir Poetin bijschoof. Ook Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur  van Trump, zat aan dezelfde tafel. Al in februari moest Flynn opstappen nadat duidelijk geworden was dat hij had gelogen over contacten met de Russische ambassadeur.

Stein was in Moskou op uitnodiging van RT (Russia Today) dat haar 10 jarig bestaan vierde.  In augustus vertelde Jill Stein op Democracy Now al wat ze daar deed.

Derek Monroe ziet de zaak als een politiek spel van de Republikeinen en de Democraten. Voor de Republikeinen is het een bliksemafleider voor het onderzoek naar  het entourage van Donald Trump. Wat de Democraten betreft is de beschuldiging van Russische inmenging in de campagne van 2016 vooral een manier van de partijleiding om niet te moeten toegeven dat de eigen politieke strategie gefaald heeft, aldus Monroe. Die bestond erin on kiezers van rechts proberen af te snoepen in plaats van steun te zoeken bij de eigen basis. Verder is het volgens Monroe ook een poging om de Groene partij (die in 2016 1% van de stemmen haalde) te verzwakken tegen de volgende verkiezingen.Hij ziet in de zaak een bevestiging dat de Democratische partij niet te redden valt door interne hervorming.

Monroe, verwijst naar John Podesta als één van de strategen van de Democraten die achter de campagne tegen Stein zitten. Think Progress, een weblog van het entourage van Podesta, ging inderdaad hevig tekeer tegen  Stein. Stein reageerde ondertussen al via Twitter. 

 

0 Comments on “Groene presidentskandidate Jill Stein ook in de zak van de Russen?”

Leave a Comment