Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Verkiezingen in Alabama leggen raciale polarisatie bloot

Share

Roy Moore. Bron: wikipedia

Op 12 december verloren de Republikeinen een senaatszetel in Alabama.  De religieus-fundamentalistische Republikeinse kandidaat Roy Moore verloor nipt van de Democraat Doug Jones. Achter de uitslag in balans schuilt een extreme polarisatie.

Terwijl 98% van de zwarte vrouwen Democratisch stemde steunde 63% van de blanke vrouwen de Republikein Roy Moore. Dit laatste is opvallend aangezien Moore van misbruik van minderjarige meisjes wordt beschuldigd. Ook een aantal Republikeinen vielen hem af.

De uitslag verschilde ook geografisch enorm. In bepaalde counties haalde Roy Moore 80% van de stemmen terwijl in andere Doug Jones eenzelfde uitslag haalde.  De geografische verdeling vande stemmen loop grotendeels gelijk met de demografische raciale vedeling.

“Dat is dus hoe de politiek in het zuiden van de VS eruit ziet ” zegt Derek Monroe. “De politieke dynamiek is zeer verschillend van het noorden. Alabama heeft de juiste keuze gemaakt. Een dergelijke kandidaat (Roy Moore, nvdr) was genant voor de Republikeinen.  Maar zo werken partijen nu eenmaal: er wordt gekozen voor de kandidaat die de meeste kans heeft om te winnen. Niet alleen de Republiekeinen, ook de Democraten.”

“Amerikaanse politiek gaat altijd over ras. De verkiezing van Obama creeerde het beeld van eenheid maar het twee partijen-systeem is altijd al zeer verdelend geweest. In bepaalde opzichten zijn we er de afgelopen 60 jaar veel op vooruit gegaan. Nu is de verdeeldheid meer op basis van sociale klasse. Die is er zelf sterker dan in Groot Brittanië. In Groot Brittannië is het klassenverschil duidelijk, hier zijn de klassenlijnen onduidelijk, maar ze zijn er wel.”

0 Comments on “Verkiezingen in Alabama leggen raciale polarisatie bloot”

Leave a Comment