Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Sociaal Europa: “De mooie woorden volstaan al lang niet meer”

Share

Op 17 november 2017 werd een Europese Sociale Pijler  op gesteld. Het gaat over twintig beginselen en rechten zoals het recht op  een billijk loon en gezondheidszorg  en gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Bart Staes (EU parlementslid, Groen) is tevreden over de principes die vastgelegd zijn maar wijst erop dat alles nog moet uitgewerkt worden. “De mooie woorden volstaan al lang niet meer. Als je Europa als instelling wil vrijwaren en de mensen wil tonen dat Europa écht belangrijk is dan moet je concrete maatregels tot stand brengen die ervoor zorgen dat de mensen de zekerheid hebben  dat de rechten gegarandeerd worden door harde wetgeving. ”

De tekst staat van de Sociale Pijler steekt schril af tegenover hoe Europa als instelling omgegaan  is en nog altijd omgaat met Griekenland.

“Jeroen Dijsselbloem blijkt geen sociaal democraat te zijn maar een neo-liberaal van het ergste soort.  De PVDA in Holland heeft daar dan ook de prijs voor betaald.”

Bart Staes: “Eén van de minder mooie momenten in de Europese gechiedenis.  De rol van (socialistisch Hollands financieminister, nvdr) Jeroen Dijsselbloem in deze is onthullen. Deze sociaal democraat blijkt geen sociaal democraat te zijn maar een neo-liberaal van het ergste soort.  De PVDA in Holland heeft daar dan ook de prijs voor betaald. Ze zijn van 31 naar 9 zetels gezakt. ”

“De druk vanuit de EU en mensen zoals Dijsselbloem heeft er wel voor gezorgd dat de regering Tsipras gezwicht is. Een nieuw besparingspakket is juist goedgekeurd en men blijft dus die weg bewandelen. Dit is echt niet tolaatbaar. We moeten naar een andere Europese Unie is. Eeen Unie die er is voor de mensen en niet voor de kapitalen. Laten we wel wezen: Het geld dat we geven aan Griekenland gaat   naar de banken en niet naar de Grieken.”

Het tijdspad voor het uitwerken van het ‘Sociaal Europa’ ligt nog niet vast. Nu ligt een regeling op tafel om werknemers uit het buitenland die hier komen werken onder dezelfde voorwaarden te laten werken als de eigen bouwvakkers of transporteurs.

0 Comments on “Sociaal Europa: “De mooie woorden volstaan al lang niet meer””

Leave a Comment