Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Een Lumumbastraat voor Antwerpen!

Share

Antwerpen is een superdiverse stad, met mensen die verschillende verhalen en oorsprongen meedragen en toevoegen aan de Antwerpse klanken. Het wordt evenwel nauwelijks erkend door onze overheden en weerklinkt niet in onze straatnamen. Neem nu Patrice Lumumba. De man wiens moord de plundering en vernietiging van de Kongolese staat verpersoonlijkt. De moord wordt amper herdacht of zelfs erkend. En dat terwijl mensen als Camille Coquilhat op het Antwerpse Zuid een straat naar zich vernoemd hebben gekregen, ondanks het bloed aan hun handen.Als we de kolonisator eren met een straatnaam, doen we dan geen tekort aan de nakomelingen van de kolonisatie die burgers van deze stad zijn?

Diverse organisaties en geëngageerde burgers roepen op in een open brief tot het hernoemen van een Antwerpse straat naar de Lumumbastraat. Dit past in de campagne om de openbare ruimte van de stad te dekoloniseren. Want ook al plukken we nu nog steeds de vruchten van de kolonisatie (Centraal Station, de Zoologie, de coltan in onze smartphone iemand?), we staan veel te weinig stil bij de manier waarop de Belgische staat Kongo nog altijd uitbuit.

Op maandag 25 juni wordt in de gemeenteraad een motie ingediend door de oppositie (Groen, sp.a, PVDA).Voorafgaan wordt om 19:00 een actie gevoerd waarbij iedereen uitgenodigd wordt om de open brief te ondertekenen. Afspraak aan de Lombardenvest 23 in Antwerpen.

Wij spraken met Zakayo Wandoloh (woordvoerder namens het samenwerkingsverband) en Ikrame Kastit (gemeenteraadslid Groen).

0 Comments on “Een Lumumbastraat voor Antwerpen!”

Leave a Comment