Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Sterft Kievit II dagelijks ook om zes uur ‘s avonds?

Share

Twintig jaar na de heraanleg van de achterkant van de stationsbuurt is iedereen het erover eens dat het Kievitplein geen goed voorbeeld is van stadsvernieuwing. Door het ontbreken van woonruimte in de nieuwe blokken is de buurt ‘s avonds dood. Daarom werd in het RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) voor de verdere uitbreiding ingeschreven dat minimum 30% van de bebouwde oppervlakte uit woonruimte moet bestaan.

Nu de plannen voor de volgende Kievit-fase concreter worden, wil het stadsbestuur af van de norm die 30% woonoppervlakte oplegt. Dit op verzoek van de Persgroep, het door  Christian Van Thillo gecontroleerd mediaconglomeraat.

De ‘voorlopige vaststelling’ van het RUP Kievit II lag voor op de laatste gemeenteraad voor het zomerreces. Joris Giebens (Groen)  en Toon Wassenberg (sp.a) kwamen tussen om hun bezorgdheid te uiten. Wassenberg richt zijn pijlen meer specifiek op de zogenaamde  ‘postzegel-RUP’s, die tot doel hebben om specifieke projecten die niet voldoen aan de ruimtelijke plannen te regulariseren.

Joris Giebens (Groen): “Als je  ode brengt aan grijze granietstenen en mooi beton dan heb je niet begrepen waar deze stad nood aan heeft.”

Volgens de verantwoordelijke schepen Bart De Wever is er geen reden tot bezorgdheid. “Dit gebouw is een voorbeeld bij uitstek van levendigheid en de buurt is ongelooflijk tevreden dat de Persgroep naar Antwerpen komt. Mediahuis zit al op linkeroever. Alleen de VRT ontbreekt, maar daar kan ik mee leven.  De modal split, de jobs … Dit is een droom. Alleen verzuurde oppositieleden kunnen hiertegen zijn. “.

Joris Giebens: “Ik ben uiteraard zeer blij dat vlak bij het centraal station ook kantoren komen waar bijvoorbeeld de Persgroep in trekt. Maar het gaat er mij om dat men zich aan een ruimtelijke visie houdt die het resultaat is van fouten gemaakt uit het verleden. Het is niet omdat er journalisten in het gebouw zitten dat het er 24 uur op 24 levendig zal zijn.”

Giebens is ook kritisch over de plannen om de hoeveelheid groen in Kievit II te beperken van 50% naar 36%. Van dat groen zou de helft grasmat worden en niet voldoet aan het criterium om een diepere grondlaag aan te leggen die ook het planten van bomen mogelijk maakt. Schepen De Wever verwijst in zijn respons naar een speelplein met rubberen ondergrond, mooie graniettegels en lichtgrijs beton.  Verder merkt hij op: “Moest 36% groen de norm zijn in gans Antwerpen, dan waren we allemaal heel gelukkig.”

Joris Giebens: “Dit is een nieuwe ontwikkeling, en hier moeten we er dus voor zorgen dat de achterstand wat betreft groene ruimte ingehaald wordt. Als je dan die norm niet kan halen en een ode brengt aan grijze granietstenen en mooi beton, dan heb je niet begrepen waar deze stad nood aan heeft.”

Tussendoor hebben we het ook over het grondwaterniveau in Antwerpen. Door de grotere en kleinere werken in Antwerpen loopt niet alleen de vijver in het stadspark leeg: “Een studie van Arcadis stelt dat het grondwaterniveau van de stad verlaagt wordt doordat de stadswerven niet verplicht worden om het water dat ze oppompen te retourneren, maar gewoon de riool inpompen.”

0 Comments on “Sterft Kievit II dagelijks ook om zes uur ‘s avonds?”

Leave a Comment