Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Russia-gate: Toch geen inmenging?

Share

Bij een parlementaire zitting  zou gebleken zijn dat er weinig bewijzen zijn van inmenging door Rusland tijdens de lokale verkiezingen van 2016. Er was sprake dat de Russen actief de uitslagen zou hebben proberen te beïnvloeden in tientallen staten. Tijdens een zitting kon Christopher Krebs, de nummer twee  van de binnenlandse veligheidsadministratie (Department of Homeland Security, DHS), echter niet de gevraagde documenten voorleggen waaruit dit moest blijken.

Onze correspondent Derek Monroe (Chicago) verwijst naar een stuk van komediën Jimmy Dore.  Dore vertoont daarbij fragmenten van een parlementaire ondervraging van Krebs  van November 2017 (45-51 min).  Meer recent werd Krebs ook nog ondervraagt, in juli en augustus. Hij stelt echter nog steeds dat Rusland de verkiezingen probeerde te beïnvloeden (juli, 2u15->17).

Verder hebben we het met Derek Monroe over de subsidies die grote bedrijven binnenhalen. Kimberly- Clark eist 110 miljoen $ aan loonsibsidies, anders sluit het bedrijf haar vestiging in Wisconsin.  Apple- onderaannemer Foxconn  wordt zwaar gesubsidieerd om opnieuw een  vestiging in de VSA te openen. Volgens Monroe doet het bedrijf dat echter uit  strategische overwegingen en is subsidiëring dus niet nodig: met de oplopende politieke spanning tussen de VSA enerzijds en de rest van de wereld anderzijds verhoogt voor Foxconn het bedrijfsrisico van de Asiatische vestigingen.

0 Comments on “Russia-gate: Toch geen inmenging?”

Leave a Comment