Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

(Zelf)Censuur in de VS in de aanloop naar conflicten

Share

Jacek Halicki, 1989- Alegoria komunistycznej cenzury prasowej

De New York times erkende vorige week zelf dat ze  toestemming vraagt aan de regering vooraleer potentieel gevoelige artikels te publiceren. Een ongezonde samenwerking tussen de tweede en vierde macht is een terugkerend fenomeen in tijden van internationale spanning. Een meer recente trend, aldus onze VS correspondent Derek Monroe, is de aanval van de commerciele media op journalisten en media die een andere mening toegedaan zijn.

Dat de New York times toestemming vraagt voor het publiceren van artikels  bleek nadat de krant aan het licht had gebracht dat de regering van de VS het Russisch elektriciteitsnet probeert te saboteren. (zie artikel Grayzone.com) “Landverraad” twitterde Donald Trump, die er blijkbaar niet van op de hoogte was  dat de Times toestemming had gevraagd aan zijn eigen administratie vooraleer tot publicatie over te gaan.

De samenwerking tussen de pers en regering is geen nieuw gegeven. Ook in de aanloop naar de VS-inval in Irak van 2003 was er zo goed als geen kritiek te horen.  Voor Derek  Monroe is het opvallend hoe agressief de grotere media andere stemmen proberen de mond te snoeren.

 

0 Comments on “(Zelf)Censuur in de VS in de aanloop naar conflicten”

Leave a Comment