Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Hoe voeren we morgen nog actie?

Share

Op woensdag 11 september (tiens die datum) komt het proces tegen Peter Terryn voor bij het Hof van Beroep in Antwerpen. Het proces werd aangespannen door Infrabel tegen Terryn omwille van een zeefdruk waar hij toont hoe treindetectie werkt en hoe je daarmee de signalisatie van spoorwegen op rood kan zetten, zonder schade aan te richten op reizigers of personeel in gevaar te brengen. Het is namelijk hun eigen veiligheidssysteem.

Terryn werd veroordeeld op basis van art. 66: door woord, beeld, het schenken van sterke drank, arglistigheden of kuiperen aanzetten tot een misdrijf en art. 406: kwaadwillig belemmeren van het verkeer. In het verleden werd het artikel gebruikt tegen o.m. Abou Jahjah en Roberto D’Orazio en recenter tegen Trekt Uw Plant en Bruno Verlaeckt (ABVV). Die laatsten werden veroordeeld tot het betalen van monsterboetes en een effectieve gevangenisstraf.

Volgens Terryn is dit een kwalijke evolutie. De vrijheid van meningsuiting, die van de pers, organisatie en politieke en sociale actie komen namelijk in het gedrang. Dat zowel Terryn, TUP en Verlaeckt in Antwerpen berecht worden is een opmerkelijk detail.

We spreken met Peter Terryn aan de vooravond van het proces nu woensdag in Antwerpen. Op dinsdag 10 september speelt Terryn de voorstelling ‘En Weimar Lachen‘ in Zaal De Nieuwe Vrede in Berchem. Tickets vind je hier.

0 Comments on “Hoe voeren we morgen nog actie?”

Leave a Comment