Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Politiekathedraal De Wever in het slop

Share

Ergens in 2013, kort na de aanvang van zijn eerste legislatuur, lanceerde burgemeester De Wever zijn meest prestigieus initiatief tot heden: de bouw van een  groot nieuw politiekantoor, het “Mastergebouw”. De politiekathedraal op de plaats waar vroeger het postsorteercentrum Antwerpen X stond zou eind 2018 afgeleverd worden.

Ondertussen is er niet alleen vertraging opgelopen, kort voor de zomer bleek dat het project in het slop zit door ruzie tussen projectontwikkelaar en aannemer. Mie Branders van PVDA interpelleerde tijdens de gemeenteraad.

Mie Branders: “Janssens had het MAS  en De Wever zou zijn politietoren krijgen. Die zou 290 miljoen € kosten.  Dat is vijf keer de prijs van het MAS.  Maar eerst moest ervoor gezorgd worden dat het kantoor nodig was, daarom moesten de kleine kantoortjes dus sluiten.  De opening van het nieuw zou doorgaan in september 2018, een maand voor de verkiezingen. Maar op dat punt gekomen begaat elk bestuur tegenwoordig dezelfde fout: ze levert de zaak over aan de private sector via een pps structuur en dat loopt dan verkeerd.”

Om het politiekantoor te bouwen sloten de stad en haar vastgoedpoot Vespa een contract af met Post X LPA. Post X LPA is een juridische constructie van projectontwikkelaar Iret Development en een lege doos  die het moederbedrijf juridisch afschermt. Iret Development ging het project laten uitvoeren door aannemer Besix maar toen liep het dus verkeerd. In zijn verklaring stelt de burgemeester dat er geen uitvoeringsontwerp werd opgesteld voor het project. Besix en Iret wijzen elkaar als schuldige aan. Iret kondigde nog voor de gemeenteraad van 24 juni aan dat er  ‘een nieuwe partner gevonden is gevonden’ maar daarna bleef het stil.

Mie Branders: “Het  DBFM akkoord van de stad en haar vastgoedpoot AG Vespa met de private sector is  een complexe constructie waarin een kat haar jongen niet meer vindt. “
“De stad geeft de sleutels van haar bouwwerken uit handen en stelt dan achteraf vast  dat het niet meer op te lossen valt. De Wever is de regie over zijn eigen politiekantoor kwijt, nu kan hij alleen via juridische weg proberen de minst hoge prijs te betalen.  De afleveringsdatum was al drie jaar opgeschoven maar  gebouw zal ook niet klaar zijn in oktober 2021, en bovendien zal het ook absoluut geen mooi gebouw zijn. Van al wat was beloofd komt niets terecht. We verwachten ook nog een grote factuur van de advocaten die ervoor moeten zorgen dat het weer in orde komt.”

0 Comments on “Politiekathedraal De Wever in het slop”

Leave a Comment