Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

“De Push Back van vluchtelingen uit Gaza ontkent realiteit”

Share

auteur: Wickey-nl – eigen werk

Mensenrechtenorganisaties melden  dat de push-back tegen vluchtelingen uit Gaza de spuigaten aan het uitlopen is.  

“Men laat de mensen tot 8 maanden en langer wachten in kampen vooraleer ze zelfs maar hun eerste interview krijgen. Na die lange procedure komen er dan bovendien zeer veel negatieve uitspraken op de asielaanvraag waarbij de redenen voor de weigering ook niet blijken overeen te stemmen met de realiteit. Men is er duidelijk op uit om de Palestijnse vluchtelingen uit te drijven. “, aldus Stien van Palestina Solidariteit.

“Er wordt gesteld dat Gaza veilig is  terwijl er de afgelopen dagen bij bombardementen door het Israelisch leger 34 doden gevallen zijn. Bij de vreedzame protesten aan de grens tegen de blokkade vielen al meer dan tweehonderd  doden. Waar de bommen vallen is het gebied even dichtbevolkt als Brussel. Er wordt ook geargumenteerd dat de blokkade wel meevalt en dat de mensen het gebied binnen en buiten kunnen terwijl de grenzen omsingeld zijn, de vissers niet tot aan de visgronden mogen uitvaren en er in de lucht constant drones circuleren. Er is ook bijna geen drinkbaar water en slechts 4 tot 6 uur per dag elektriciteit, wat enorme gevolgen heeft voor ziekenhuizen en de bewaring van voedsel.
Stellen dat dit een veilige regio is klopt gewoon niet.”

” De regering argumenteert verder dat de VN zou verantwoordelijke zijn voor de Palestijnen omdat ze al in 1948 ontheemd werden. De  VN verleent  voedselhulp, gezondszorg en scholing aan de vluchtelingen maar biedt geen politiek asiel aan. ”

De toestand in Palestina/Israel escaleerde de afgelopen dagen nadat Israël op 12 november  Bahu al Ata,  een leider van de Isalmitische Jihad, en zijn vrouw hadden vermoord.

De VN -rapporteert regematig over de katastrofale gevolgen van de blokkade van Gaza door.  Eind 2018 verklaarde de VN rapporteur dat Gaza ‘onleefbaar’ geworden was.   Het regime in Tel-Aviv bemoeilijkt ook de gensovergang voor essentiële medische zorg voor door sluipschutters gewonde inwoners maar stimuleert wel de emigratie van Palestijnen naar Europa in het kader van het programma van de verdere kolonisatie  en etnische zuivering van het voormalig Palestina.

0 Comments on ““De Push Back van vluchtelingen uit Gaza ontkent realiteit””

Leave a Comment