Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Polen: de vertroebelde relaties met de EU en Israël

Share

Polen ligt niet alleen met de EU overhoop maar ook met Israël.  Onze VS-correspondent-met-Poolse-wortels Derek Monroe is opvallend mild voor de heersende PIS-partij en haar bemoeienissen met de rechterlijke orde.
Ook met Israel heeft de PIS-partij van sterke man Jarosław Kaczyński het aan de stok. Die vete gaat terug naar een holocaust-wet die PIS er in 2018 wilde doordrukken. Of hoe rechts nationalisten in Polen en Israel elk de geschiedenis op hun manier opeisen.

“De Poolse justitie was dringend aan hervorming toe” aldus Derek Monroe. Hij wijst op de harde aanpak van burgerprotesten door justitie die vooral liberale belangen verdedigt. Hij is niet te spreken over de golf van zaken waarbij Pools vastgoed opgeëist wordt door (advocaten van) al dan niet echte nakomelingen van eigenaars die hun huis 80 jaar geleden verloren. Dat gebeurde in veel gevallen doordat de overheid de panden ovenam omdat ze vernietigd en of verlaten waren en er wettelijk geen erfgenamen aangeduid waren. Het gaat dus niet altijd over confiscatie..

De herdenking van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz leidde tot spanningen tussen Polen en Israël. De achtergrond is het verschillend gebruik van de genocide op joden, zigeuners en politieke oppositie. Het apartheidsregime in Tel Aviv eist de  erfenis van de holocaust op terwijl de PIS partij het strafbaar wil maken om te beweren dat er Poolse medewerking was aan de genocide. Derek Monroe schreef in 2018 een artikel over het dispuut.

0 Comments on “Polen: de vertroebelde relaties met de EU en Israël”

Leave a Comment