Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

ISVAG afvalverbranding: Antwerpen weigert inzage in alternatievenstudie

Share

foto: By jorchr – Self-photographed, CC BY-SA 3.0, via wikipedia

De intercommunale ISVAG heeft nog altijd haar plannen niet opgegeven om een nieuwe, grotere, afvalverbrandingsoven te bouwen in Wilrijk. Bij de buren in Aartselaar is de Milieuraad niet enthousiast over de plannen.

Voorzitter Erwin Van de Mosselaer: “De uitbreiding druist in tegen de Vlaamse plannen om de hoeveelheid restafval te verminderen. De oven zal ook onze CO2 uitstoot doen stijgen. ISVAG zegt dat ze de warmte van de oven in een warmtenet zal steken maar Wilrijk is niet de beste plaats om dat te doen. Een locatie in de Antwerpse haven zou veel effcienter zijn.  De nieuwe oven  zou Nieuw Zuid of Bluegate voorzien van warmte maar er zijn andere mogelijke leveranciers van warmte die minder ver liggen, Umicorer bijvoorbeeld.”

De belangrijkste aandeelhouder van ISVAG, de stad Antwerpen, lanceerde in juli vorig jaar een oproep naar mogelijke afvalverwerkers om alternatieven voor te stellen voor afvalverbranding . De bevraging werd uitgevoerd door VITO en het onderzoeksinstituut leverde een rapport af aan Antwerpen op 12 december 2019.  Erwin Van de Mosselar: “De stad weigert echter het resultaat van de bevraging te publiceren met als argument dat de publicatie ‘de onderhandeling zou kunnen bemoeilijken’.”

Het resultaat van die oproep stad ISVAG organiseert woensdag 4 maart een informatiesessie in Den Bel en het gemeentehuis van Aartselaar, respectievelijk om 17 en 19u. De Aartselse milieuraad roept op een bezwaarschrift in te dienden tegen de plannen van ISVAG.

Link: Uitzending 2 november 2019 over ISVAG dossier

0 Comments on “ISVAG afvalverbranding: Antwerpen weigert inzage in alternatievenstudie”

Leave a Comment