Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Peperfabriek: Elcker-Ik terug naar de bron

Share

bron: peperfabriek.be

Na een grondige verbouwing opent Elcker-Ik in de Breughelstraat op 10 oktober opnieuw de deuren onder de naam ‘Peperfabriek’.

“We gaan ons opnieuw richten op sociaal activisme. De drie pijlers zijn Klimaat, Sociale gelijkheid en Inclusie/Diversiteit.”

“De nieuwe naam is een verwijzing naar het verleden van de Breughelstraat. Hier tegenover was vroeger een handel in kruiden die zodanig sterk geurde dat men de straat ‘de peperfabriek’ noemde”, zegt Yaël Brakin van de Peperfabriek.

Maar er is meer: “Tot 2004 was Elcker-Ik  heel actief, en heel wat burgerbewegingen zijn hier ontstaan: verenigingen voor bijvoorbeeld holebirechten, vredesactie, patiëntenrechten, kringloopwinkels … In 2004 verloor Elcker-Ik ten gevolge van het beleid van Bert Anciaux  echter het grootste deel van haar subsidies. Daardoor hebben we het sociaal activisme voor een stuk moeten laten varen en hebben we ons gefocust op lezingen en op cursussen Nederlands.”

“Maar sinds een jaar of twee hebben een aantal mensen die al in de jaren ’70 en ’80 bij Elcker-Ik betrokken waren zich bij ons aangemeld als vrijwilliger. Ze hebben daarvoor de tijd aangezien ze ondertussen met pensioen zijn. Dat geeft ons de mogelijkheid om sociaal activisme opnieuw op te nemen als onderdeel van onze werking. We gaan nauwer samenwerken met andere organisaties: Hart boven Hard, het Masereelfonds, de Syrische gemeenschap, enzovoort.  De drie pijlers daarbij zijn Klimaat, Sociale Gelijkheid en Inclusie/Diversiteit”

“We hebben  besloten om onze naam  te veranderen, enerzijds om een praktische reden; de ietwat moeilijke uitspraak en de verwarring met het bijna-gelijknamig theater. Anderzijds omdat ‘Peperfabriek’ dus refereert naar het verleden, maar ook aangeeft waar we voor staan: de maatschappij wat peperen.”

Herbeluister hier en hier eerdere interviews over Elcker-Ik.

0 Comments on “Peperfabriek: Elcker-Ik terug naar de bron”

Leave a Comment