Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Facebook blokkeert: als de algoritmes het laten afweten (?)

Share

Bron: XR belgie

Al tweemaal zag Extinction Rebellion (XR) België haar facebook-pagina geblokkeerd. De eerste maal gebeurde dat na het aankondigen van een evenement voor vrouwenrechten. XR kreeg toen bericht dat de blokkering gebeurde omdat het evenement ‘aanstootgevend’ zou zijn.  Afgelopen week was het opnieuw prijs omdat de pagina “lijkt op andere pagina’s die geblokkeerd werden en niet voldoen aan de gebruiksvoorwaarden”, zonder verduidelijking over welke pagina’s of voorwaarden het ging.

“Facebook laat niet graag in haar kaarten kijken en wil niet gecontacteerd worden.”

Pieter van XR: “Onze facebook-pagina voldoet altijd aan de voorwaarden van facebook. Het blijft dus gissen wat er aan de hand was”.

Het probleem oplossen was niet vanzelfsprekend. “We hebben facebook op verschillende manieren proberen te contacteren.  We hebben on-line formulieren van facebook ingevuld en via via hebben we uiteindelijke iemand kunnen contacteren die bij facebook werkt. Daarna is de pagina  teruggezet. Het is onduidelijke wat hen van gedachten heeft doen veranderen, ze laten niet graag in hun kaarten kijken en willen niet gecontacteerd worden. ”

Dit is niet iets waar alleen XR België meer te maken kreeg. “Er zijn al zeer veel groepen door facebook weggehaald geweest, van Extinction Rebellion, maar ook  bijvoorbeeld van Greenpeace. Facebook heeft in Frankrijk niet alleen de pagina van XR Frankrijk verwijderd maar ook alle persoonlijke profielen van de mensen die de pagina beheerden.”

Het is gekend dat de algoritmes van facebook pagina’s verwijderen die gerapporteerd worden zonder inhoudelijk te controleren of de klachten wel terecht zijn. Op die manier. Of dit ook hier het geval is, is niet duidelijk aangezien facebook geen transparantie biedt en daar momenteel ook niet echt toe onder druk gezet wordt, laat staan verplicht.

0 Comments on “Facebook blokkeert: als de algoritmes het laten afweten (?)”

Leave a Comment