Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Boerentoren verkocht: Wat was de rol van het Antwerps stadsbestuur?

Share

De twee Antwerpse landmarks

Katoennatie-baas Fernand Huts koopt de Boerentoren van KBC. Het nieuws vorige week ging vooral over hoe Huts het gebouw zou omtoveren tot een cultuurtempel, maar voor Tom Cochez van Apache is de zaak toch iets complexer.

Tom Cochez: “Vooral het feit dat het Antwerps stadsbestuur de verkoop van de toren aan Fernand Huts mee regisseerde is opmerkelijk. De stad heeft wel degelijk een rol te spelen bij de verkoop van een dergelijk iconisch gebouw, maar het probleem is dat helemaal niets geweten is over wat die rol was. Al wat we weten is wat Fernand Huts ons verteld heeft, maar er is niets geweten over de prijs, over de criteria die in het contract gezet zijn of over de rol van de stad.”

“We  beweren niet dat dit een verhaal is waarin Annick De Ridder haar oude baas gesoigneerd heeft, maar juist daarom is meer openheid nodig.”

“Dit gaat in principe over een verkoop tussen  twee private partijen waarover dus niet gecommuniceerd wordt. Er zijn wel een aantal collegebesluiten waarin omschreven staat dat de stad de stad een rol te spelen heeft bij de verkoop van de Boerentoren. Daarover moet dan transparantie komen, maar de stad wil niets over haar rol in de deal communiceren.”

Schepen van stadsontwikkeling Annick De Ridder heeft jaren gewerkt voor Fernand Huts. Cochez: “We beweren niet dat dit een verhaal is waarin Annick De Ridder haar oude baas gesoigneerd heeft waardoor hij de Boerentoren heeft kunnen kopen. Maar om alle schijn van nepotisme af te blokken is het nodig dat de schepen open en transparant is over haar rol in deze zaak.”  Zeker na de recente zaken in de Dubois-wijk is meer openheid nodig: “De vergunning voor het Cobra-museum in die wijk werd door de stad ingewilligd na een negatief advies van de bevoegde ambtenaar. Verder heeft Huts in dezelfde wijk een honderdtal panden gekocht om ze om te bouwen tot appartementen. De stad Antwerpen stelt dat ze de verappartementisering wil tegenhouden, maar hier springt ze dan toch vlot om met de eigen regels om de verbouwingen van Huts te kunnen toelaten.”

 

0 Comments on “Boerentoren verkocht: Wat was de rol van het Antwerps stadsbestuur?”

Leave a Comment