Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Het Lageweg-dossier, Hoboken: schoon volk bijgestaan door vrienden van het Schoon Verdiep

Share

Lemmerz, Lageweg, Hoboken (RC)

Erik Van der Paal probeert de nieuwssite Apache het zwijgen op te leggen via vier procedures. Formeel draaien de klachten vooral rond de verslaggeving door Tom Cochez over het dossier van de Hobokense Lageweg rond de Lemmerz-site. Nochtans komt de jeugdvriend van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en schepen Annick De Ridder daarin slechts zijdelings ter sprake.

Het dossier van de Lageweg gaat over de herontwikkeling van de site waar tot 2008 velgenfabrikant Lemmerz gevestigd was. Nu het stadsbestuur beslist heeft om een  Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) op te maken, komt er zicht op een opwaardering van de zone en de gronden. Het voorlopig resultaat is een dispuut tussen enerzijds Guido Dumarey, die het bedrijf in 2008 overkocht en enkele maanden later liet failliet verklaren, en anderzijds Issam Zizaoui, die de terreinen vorig jaar zou overgekocht hebben van Maxime Dumarey, de zoon van Guido Dumarey. Erik Van der Paal, de man van Fornuisgate, duikt in dit dossier op als lobbyist voor de familie Dumarey.

Tom Cochez: “We vonden het heel opmerkelijk dat twee partijen met een dergelijke voorgeschiedenis in beeld zijn bij één van de grootste vastgoedprojecten van de stad.”

Dumarey zegt dat de handtekening onder de koopsovereenkomst vals is, of dat de verkoop onder dwang via een homejacking afgedwongen werd. Zizaoui zou volgens  de advocaat van Dumarey ook  betrokken zijn bij cocainehandel. De advocaat van Zizaoui wijst van zijn kant op de veroordelingen die Dumarey zelf al heeft opgelopen.

Tom Cochew: “Van der Paal is een jeugdvriend van burgemeester De Wever en bevoegd schepen Annick De Ridder  Dumarey schakelt hem in opdat hij zijn politieke contacten zou gebruiken om het dossier vlot door de beleidsmolen te krijgen. Dan gaat het over het RUP, maar ook bijvoorbeeld over (de subsidies van) het bronwfieldconvenant van de vervuilde Lemmerz-site.”

“We vonden het opmerkelijk dat Van der Paal via een eenzijdig verzoekschrift de verwijdering van het artikel heeft gevraagd (toen Apache het artikel op 14 september publiceerde, nvdr). Het enige nieuwe element dat we aangebracht hebben, is dat hij in dit dossier optreedt als lobbyist. Dat is een feit dat ons door vier bronnen onafhankelijk van elkaar bevestigd werd. Maar in dat soort procedures kan je je niet verweren tegen de rechterlijke uitspraak aangezien dat bij hoogdringendheid behandeld wordt. De journalistenvereniging stelt het toepassen van die procedure op journalistiek al jaren aan de kaak, en recentelijk heeft Europa dat standpunt gevolgd en is er een waarschuwing gekomen vanuit de Raad van Europa.”

“Verder is Van der Paal ook nog een burgerlijke procedure gestart en heeft hij correctionele strafklacht ingediend, en dan ook nog eens een deontologische klacht voor de Raad van de Journalistiek. Hij zadelt ons daarmee met heel veel werk en kosten op. Het lijkt vooral de bedoeling om de zaak heel lang te rekken en die zaak als een zwaard van Damocles boven ons hoofd te laten hangen.”

De zaken die Van der Paal aanspant tegen Apache komen niet iedereen ongelegen. Van der Paal is jeugdvriend van burgemeester De Wever en bevoegd schepen Annick De Ridder, en beiden komen regelmatig in beeld in de Apache-dossiers, wat de politici al tot enkele venijnige uitspraken heeft doen leiden over de onderzoeksjournalisten, althans als het over Antwerpse dossiers gaat. Partijgenoot Sigfried Bracke was destijds wél gecharmeerd door de Gentse vastgoeddossiers van Apache.

Tijdens de vorige legislatuur hielden N-VA, CD&V en VLD een voorstel tegen om lobbycontacten te registeren.

0 Comments on “Het Lageweg-dossier, Hoboken: schoon volk bijgestaan door vrienden van het Schoon Verdiep”

Leave a Comment