Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De ‘escalatie van geweld tussen Israëli’s en Palestijnen’ gaat over Oost-Jeruzalem

Share

foto: David Shankbone via wikipedia (creative commons)

Vanaf het moment dat vanuit Gaza raketten afgeschoten werden, haalde de recentste opflakkering van het ‘Israëlisch-Palestijns conflict’ ook bij ons opnieuw de media. De escalatie begon echter al enkele weken eerder.

We bellen Ludo De Barbander  van Vrede vzw: “De aankondiging dat er door Israël weer nieuwe koloniale nederzettingen zullen bijgebouwd worden in de Sjeik Jarrah-wijk in Oost-Jeruzalem (dat Israël sedert 1967 bezet en dat dus geen deel uitmaakt van het land, nvdr) verhitte al enkele weken de gemoederen. Er waren  protestacties naar aanleiding van de mogelijke verdrijving van een aantal Palestijnse families uit hun huizen. Het verzet werd gewelddadig onderdrukt, en aan het einde van de ramadan waaide het protest over naar de Tempelberg en de Al-Aqsamoskee. Daarbij zijn op enkele dagen 700 gewonden gevallen, door traangas en met rubber beklede stalen kogels.  Hamas heeft toen een ultimatum gesteld en gezegd dat het zou reageren als Israël zich niet zou terugtrekken vanop de Tempelberg. Toen Israël hieraan geen gehoor gaf,  zijn de beschietingen vanuit Gaza begonnen.”

“Misschien kan je Israël wel een democratie noemen, voor de joodse inwoners.”

“Ondertussen is het protest uitgebreid naar de Westelijke Jordaanoever, waar vanochtend de tol  op 13 doden stond. Van daaruit werden geen raketten afgevuurd op Israël.”

Met Toestemming van de Rechter

“Fundamenteel gaat dit over de politiek om Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hun hoofdstad zien, in te palmen. Israël is Oost-Jeruzalem  de laatste jaren aan een snel tempo aan het koloniseren met ondertussen al meer dan 220 duizend kolonisten die er wonen. Dat is een inbreuk op de Conventie van Genève, die stipuleert dat een bezettende macht geen eigen  bevolking mag transfereren naar bezette gebieden. Aangezien dit een oorlogsmisdaad is, is het land voor het Internationaal Strafhof gedaagd.”

De kolonisten die de huizen van Palestijnse bewoners innemen, zeggen dat ze dat doen omdat een rechter hen daarvoor toestemming gegeven heeft. Muna EL Kurd en haar tweelingbroer Mohammad haalden de afgelopen week de media met een filmpje waarin Muna een kolonist confronteert met de diefstal van hun huis, waarop die antwoordt: ‘Als ik je huis niet steel, dan zal een ander het doen‘. In een korte reportage uit 2011 leidt de toen twaalf jarige Mohammed de kijker door zijn wijk, kort nadat enkele kolonisten een deel van hun huis hebben ingepalmd omdat ‘de rechter oordeelde dat we het huis mogen hebben’.

Ludo De Brabander:  “Een rapport van de  VN-mensenrechtencommissie stelt dat de wetten die Israël hanteert om Palestijnse bezittingen te laten confisceren discriminerend zijn, omdat ze op etniciteit gebaseerd zijn. Voor Sjeik Jarrah wordt er geschermd met oude Ottomaanse documenten die zouden moeten aantonen dat het joods eigendom zou zijn, maar omgekeerd worden de historische eigendomsrechten van de Palestijnen in Israëlische steden zoals Jaffa of Haifa niet gerespecteerd in de Israëlische wetgeving, die eigendommen verbeurd verklaarde na zes maanden afwezigheid.”

“Eerste minister Netanyahu (oorspronkelijke naam Mileikowsky, nvdr) vormt het onderwerp van een aantal corruptiezaken. Het zou kunnen dat hij door het conflict te laten escaleren de bevolking achter zich probeert te scharen.”

En hoe reageert de Arabische wereld op het feit dat de derde meest heilige plaats van de islam (de Al Aqsamoskee) met geweld bestormd werd door een niet-islamitische militaire bezettingsmacht?

Ludo De Brabander: “Het blijft verbazend rustig. Stel dat Al-Aqsamoskee zou vernietigd worden, zoals gevraagd wordt door sommige van de kolonisten, dan krijg je een grootschalig conflict. Er is wel een veroordeling gekomen vanuit de Arabische wereld, maar daaraan werden geen consequenties gekoppeld, zoals sancties. Een andere zaak is de reactie bij de bevolking, waar je ziet dat de overgrote meerderheid de Palestijnse zaak steunt.”

Live vanuit Tel Aviv

Na ons gesprek met Ludo De Brabander bellen we met Lior Volinz. Volinz is medewerker van de ULB en momenteel in Tel Aviv. Hij deed onderzoek naar het beleid van Israël in Oost-Jeruzalem en constateerde een privatisering van de bezettingsmacht over de laatste 20 jaar, waarbij politie en grensbewaking overgenomen zijn door private firma’s. Tijdens zijn onderzoek stelde hij vast dat de kolonisatie  van Sjeik Jarrah een enorme impact heeft op de (Palestijnse) bevolking.

“De Palestijnse families die er wonen, hebben zich daar gevestigd nadat ze in 1948, bij de oprichting van Israël, uit hun huizen in West-Jeruzalem verdreven waren. Nu is de  Israëlische staat bezig om hen opnieuw op straat te zetten, met de hulp van organisaties van kolonisten en buitenlandse donoren. Dat is de belangrijkste verklaring voor de uitbraak van geweld. De Israëlische staat beweert een democratie te zijn, en misschien klopt dat wel voor de joodse inwoners.  Maar de Israëlische wetgeving bevat verschillende kanalen om Palestijnen uit hun huis te zetten en hun plaats te laten innemen door joods-Israëlische kolonisten. Dat gebeurt in Oost- Jeruzalem, maar ook in Israëlische steden. De mensen die hun bezittingen verliezen, hebben meestal niet de middelen om zich te verdedigen tegen de Israëlische staat. De Palestijnen die de Israëlische nationaliteit niet hebben zijn daar het eerste slachtoffer van, maar sommige wetten worden ook toegepast op Palestijnen met de Israëlische nationaliteit.” Tweemaal moesten we het gesprek met Lior Volinz afbreken omdat het luchtalarm afging.

Gesprek Lior Volinz:

 

0 Comments on “De ‘escalatie van geweld tussen Israëli’s en Palestijnen’ gaat over Oost-Jeruzalem”

Leave a Comment