Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vicky Reynaert (Vooruit): “Ook een democratie kan niet ongestraft het internationaal recht schenden.”

Share

foto: JGR&BXL via wikipedia (creative commons)

Vicky Reynaert, parlementslid voor Vooruit, stelt voor om Israël sancties op te leggen voor de inbreuken tegen het international recht.

“De huidige escalatie is het gevolg van de uitzetting van vier Palestijnse gezinnen uit Oost-Jeruzalem (dat geen deel uitmaakt van Israël) door de Israëlische overheid. Het gaat hier over een land dat een illegale bezetting uitvoert en daarmee het internationaal recht met de voeten treedt.”

“We vragen dat het regeerakkoord gerespecteerd wordt. Dat stelt dat de regering Europese bondgenoten zal zoeken om een lijst uit te werken met tegenmaatregelen, om de annexatie te stoppen, en te werken aan een Palestijnse staat.”

Concreet moet buitenlandminister Sophie Wilmès sancties op tafel leggen binnen de  raad van Europese collega-ministers. Vorig jaar hadden elf lidstaten al aan de Hoge Vertegenwoordiger van de EU gevraagd om een lijst op te stellen, maar daar is nog niets mee gebeurd. De minister blijft heel voorzichtig. Wij  vragen om gewoon het regeerakkoord uit te voeren.”

Vicky Reynaert: “In het parlement zijn PS, ME en Groen/Ecolo al tussengekomen over de zaak, maar van de N-VA hebben we niets gehoord. Op de sociale media lijken ze de Israëlische kaart te trekken. In De Afspraak stelde (N-VA-voorzitter) Bart De Wever dat Israël de enige democratische staat is in het Midden-Oosten.  Democratische staat of niet, het land schendt het internationaal recht en de mensenrechten. Het gaat niet over een conflict van gelijken. Hoe lang gaan we nog wachten om daar tegen op te treden op internationaal niveau?”

“We gaan druk blijven zetten op minister Wilmès om die lijst met maatregelen op te stellen en de differentiatiepolitiek ten aanzien van Israël door te voeren. Daarnaast ligt er nog een resolutie op tafel (55K1912) waarin we vragen druk te zetten om de blokkade van Gaza te doen beëindigen en sancties in te stellen als dat niet gebeurt.”

0 Comments on “Vicky Reynaert (Vooruit): “Ook een democratie kan niet ongestraft het internationaal recht schenden.””

Leave a Comment