Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voor en na de moord op de Haïtiaane president Moïse

Share

Woensdag werd de Haïtiaanse president Moïse vermoord. Door onduidelijkheden rond de bepalingen in de grondwet zijn er twijfels over de opvolging waardoor er gepleit wordt voor het sturen van militairen en het zo snel mogelijk organiseren van verkiezingen.

Verkiezingen zullen niet volstaan om de structurele problemen van het land op te lossen, aldus Joris Willems: “In 1986 is dictator Jean Claude ‘Baby Doc’ Duvalier vertrokken. Sedertdien zijn er tal van verkiezingen geweest maar er is nooit gewerkt aan een langetermijn  visie voor het land en haar economie met daarbij de  ontwikkeling van een sociaal systeem.”

We bellen ook met journaliste Colette Lespinasse in Port-au-Prince. Ze heeft het over de vele vraagtekens bij de omstandigheden van de moord die wijzen richting staatsgreep. Interne medeplichtigheid was er, zoveel is duidelijk. Volgens sommigen zou Claude Joseph, de ontslagnemende eerste minister die nu alsnog – met goedkeuring van de VN – tijdelijk de functie van president waarneemt, eerder op de beklaagdenbank moeten zitten in plaats van het onderzoek in de richting van buitenlandse huurlingen te sturen. “Hoe komt het dat men niet eens weet hoeveel personeel van de presidentiële garde aan het werk waren, maar dat men al wel 28 buitenlanders kon opsporen die de moord zouden hebben gepleegd ?” Er wordt gepleit voor een internationaal onderzoek, zegt Lespinasse.

En nu ? Er wordt door de internationale gemeenschap andermaal aangedrongen op verkiezingen . Lespinasse”Natuurlijk vormen verkiezingen een onderdeel van het proces, maar eerst moet men zich buigen over de diepe aanhoudende structurele crisis waarin Haïti zich bevindt. Men moet de oorzaken daarvan kunnen duiden en oplossingen zoeken vóór men verkiezingen organiseert. “Doorgaan met die verkiezingen vooraleer je de structurele problemen aanpakt duwt Haïti enkel nog maar in een diepere crisis, en dat is wat de internationale gemeenschap niet begrijpt.”
NOOT: De geluidskwaliteit aan het begin van het interview met Colette Lespinasse is ondermaats, maar goed nadat we haar even later terugbellen. Onze exuses.

0 Comments on “Voor en na de moord op de Haïtiaane president Moïse”

Leave a Comment