Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Antwerpen: sociale woningen in de verkoop

Share

foto: RC

In het Antwerps  bestuursakkoord  staat dat de stad 5000 sociale woningen zal laten bijbouwen of renoveren. In Deurne, Borgerhout en Berchem worden geen sociale woningen bijgebouwd maar verkocht.
Ondertussen start schepen Tom Meeuws met een nieuw sociaal huurbeleid zonder financiering onderhandeld te hebben binnen de coalitie. Daardoor dreigen andere sociale huurders op straat te komen.

Op vraag van Karen Maes (Groen) bevestigde schepen Els Van Doesburg in een gemeenteraadscommissie dat  sociale huisvestingsmaatschappij ‘De Ideale Woning’ 28 sociale woningen verkoopt ‘omdat de renovatie te duur is’.  Ook Woonhaven, de huisvestingsmaatschappij in handen van de stad, verkoopt 28 sociale woningen in Moretusburg Hoboken. Daar is de reden de loodproblematiek.

PLAN?
De financiering van de bouw van sociale woningen gebeurt vooral met Vlaams geld. Maes vindt dat de stad passief toekijkt hoe de sociale huisvestingsmaatschappijen uit geldgebrek hun woningen verkopen.  “Als door Vlaanderen onvoldoende middelen ter beschikking gesteld worden, zou schepen Van Doesburg voor meer middelen kunnen aankloppen bij haar (N-VA) partijgenoot minister Mathias Diependaele. Anderzijds heeft de stad zelf ook instrumenten in handen om de sociale woningbouw te vergemakkelijken. Zo zou ze gronden in erfpacht kunnen geven aan sociale woonmaatschappijen, wat de kost voor woningbouw aanzienlijk zou verminderen en die bouw zou versnellen. De stad zou per gerenoveerde woning ook een subsidie kunnen geven aan de woonmaatschappijen. ”

“In plaats van een budget te onderhandelen, bouwt Tom Meeuws een sociaal huuraanbod af om een ander te kunnen realiseren”

“Het lijkt erop dat de stad geen plan heeft wat betreft woningbouw. Als we vragen wat ze gaat doen aan de verkoop dan is de respons ‘dat we het gaan bekijken’. Na drie jaar  is het nog altijd niet duidelijk waar de sociale woningen bijgebouwd worden, terwijl er hoge nood is aan woningen voor grote gezinnen.”

CRISISWONINGEN
De stad doet ook aan sociale verhuur van woningen die ze geen ‘sociale woningen’ wil genoemd hebben. Het gaat over woningen in bijvoorbeeld de Lange Batterijstraat en Onderwijsstraat die met geld uit een ‘Sociaal Impulsfonds’ aan een sociaal tarief verhuurd worden. De stad wil de bewoners uit 152 dergelijke woningen weg, om die dan te laten dienen als ‘crisiswoning’ voor jongeren. Aan de Onderwijsstraat deed het gerucht de ronde dat de mensen uit hun woning gezet zouden worden om plaatst te maken voor vluchtelingen, maar dat klopt dus niet.

Karen Maes: ” Verantwoordelijk schepen voor die woningen, Tom Meeuws (Vooruit), had middelen moeten vragen voor die jongeren. Nu zet hij kwetsbare mensen tegen elkaar op. Meeuws blijft vaag over wat met de huidige bewoners zal gebeuren en heeft het over ‘ bemiddeling’, maar ik vrees dat die mensen uiteindelijk op straat zullen komen.”

Maes lijkt achter het idee van  crisiswoningen te staan  maar vindt het niet aanvaardbaar dat dit ten koste moet gaan van andere sociale huurders. “Daardoor creëer je polarisatie tussen die verschillende groepen. Meeuws had extra middelen moeten onderhandelen binnen het schepencollege voor zijn beleid rond crisiswoningen, nu bouwt hij een bestaand sociaal huuraanbod af om een ander te realiseren.”

0 Comments on “Antwerpen: sociale woningen in de verkoop”

Leave a Comment