Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Gezichtsherkenning: Quo tendimus?

Share

Kunstenaar Dries Depoorter liet  op de leden van het Vlaams parlement gezichtsherkenningssoftware los die bijhield wie  op zijn/haar  GSM bezig was.  Het is slechts een kleine illustratie van de mogelijkheden van gezichtsherkenning, een technologie die al dichter bij ons staat dan we denken.

Christophe Cop van de Piratenpartij: “Op Time Square of Londen experimenteert men  met gezichtsherkenning om aan gerichte reclame te doen, bijvoorbeeld voor mannen als er op dat moment een meerderheid van mannen rondwandelt. De camera’s die gebruikt wordt voor nummerplaatherkenning kan ook voor gezichtsherkenning gebruikt worden. De technologie staat dus al in de straten en we moeten opletten dat ze niet oneigenlijk  gebruikt wordt. We merken dat politici ballonnen oplaten om het gebruik van gezichtsherkenning uit te breiden. Het is dus belangrijk dat er een publiek debat  is  waarbij  naar mensenrechten en privacy gekeken wordt.”

“In de VSA hebben de grote internetgiganten de persoonlijke gegevens van de bevolking in handen, in China is het de overheid. Beide situaties zijn nadelig want men probeert je te beїnvloeden op een manier die mogelijks tegen je belangen ingaat. In het Europees model is het de burger zelf die controle heeft over zijn gegevens en dat is wat wij als Piraten willen. ”

 Jelle Debuscher: “Je zal daardoor veel meer rechten krijgen en je zal als burger die dan moeten leren te gebruiken.”

0 Comments on “Gezichtsherkenning: Quo tendimus?”

Leave a Comment