Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Frankrijk: Waar zaten de kiezers voor extreem rechts en links/centrum?

Share

foto: Melanchon door MathieuMD, (Wikimedia Commons )

Frankrijk is politiek verdeeld: bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen stemde ongeveer een derde extreem rechts, een derde rechts en het resterend derde op de centrum- tot extreem-linkse kandidaten. Freddy De Pauw van Uitpers.be  fileerde het stemgedrag en zag opvallende en verrassende trends.

Zo varieert het kiespubliek van extreem rechts zeer sterk. In het noorden van het land haalde Marine Le Pen scores tot 50% buiten de grote stadscentra bij de werkende klasse. De fascistische ex-journalist Eric Zemmour daarentegen scoorde bijna 20% bij de hogere bourgeoisie van rijke randsteden zoals Neuilly-sur-Seine en Versailles.

Freddy De Pauw: “Een deel van de rijke bourgeoisie is zeer reactionair en heeft schrik van ‘de decadentie’.”

“Het enige wat het patronaat niet goed vindt aan het programma van Marine Le Pen is de migratiestop.”

Aan de midden- en linkerzijde verraste Jean-Luc Mélanchon in de eerste ronde door Marine Le Pen bijna te kloppen. Melanchon wordt in de grotere media als extreem-links gecatalogeerd, maar dat klopt niet volgens Freddy De Pauw: “Mélanchon kom uit de Parti Socialiste en is een linkse sociaal-democraat die dezelfde programma’s verdedigt als destijds François Mitterrand. ”
Mélanchon scoort goed bij jongeren en in de steden, ook in het noorden, waar niet ver buiten die steden extreem-rechts dan weer zeer sterk staat. Hij is erin geslaagd om de centrum- en linkse stem grotendeels naar zich toe te trekken.

De Pauw wijst wel op het democratisch deficit binnen het “Parlement de l’Union Populaire”, de beweging van Mélanchon: “De ‘partij’ van Mélanchon is geen partij maar een beweging. De organisatiestructuur is zeer onduidelijk, en dat laat Mélanchon toe om er de controle over te behouden. Er is niet de minste interne democratie.”

De verwachting is dat de huidige president Emmanuel Macron het in de tweede ronde haalt van Marine Le Pen. De afkeer tegen Macron is heel groot bij veel kiezers. In 2017 deed Macron zich voor als een centrumkandidaat, maar dat is hij helemaal niet gebleken. Freddy De Pauw: “Hij heeft de vermogensbelasting afgeschaft, de arbeidswetgeving versoepelt (voor het patronaat), de werkloosheidsuitkeringen afgebouwd. Kortom, hij heeft niets gedaan wat als links zou kunnen geïnterpreteerd worden. Hij heeft destijds enkele sociaal-democraten en groenen binnengehaald, maar de kern van zijn beleid wordt uitgevoerd door rechts.”

“Marine Le Pen belooft wel een reeks sociale maatregels, maar daar moet niet al te veel van verwacht worden. Een groep economen heeft haar programma recentelijk geanalyseerd en noemt het onrealistisch. Het patronaat ziet wat ze voorstelt wel zitten, behalve dan haar plan om de immigratie te stoppen …”

0 Comments on “Frankrijk: Waar zaten de kiezers voor extreem rechts en links/centrum?”

Leave a Comment