Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Religieus-extremisten doen de boel escaleren in Oost-Jeruzalem

Share

Al Aqsa, via wikipedia

Er is een einde gekomen aan de gespannen relatieve rust in Oost-Jeruzalem met de nieuwe inval van het Israëlisch bezettingsleger in het Al Aqsa-complex in Oost-Jeruzalem (Palestina). De aanval kwam er nadat er rellen uitgebroken waren als gevolg van provocaties door extreem-rechtse zionistische organisaties die genieten van bescherming door de Israëlische overheid.

We bellen Ludo De Brabander van Vrede vzw voor achtergrond.

Ludo De Brabander:De ramadan, die nu aan de gang is, valt samen met een joods religieus feest. Een groep joods religieuze organisaties vroeg in naam van de religieuze vrijheid om toegang te krijgen tot de Al Aqsa-site. De bedoeling is provocatie, door Israëlische kolonisten die zich vestigen in Oost Jeruzalem: denk maar aan wat er in Sheikh Jarrah gebeurt. Al Aqsa is zowat het laatste stukje soevereiniteit van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem. De acties zijn zeer provocatief: er werd zelfs een prijs uitgereikt aan diegene die een geit zou offeren in de moskee. Nadat er onlusten van gekomen zijn, is de Israëlische politie vorige vrijdag de Al Aqsa-moskee binnengedrongen, waarbij 150 gewonden gevallen zijn. “
“De kolonisatie, met de uitbreiding van de illegale nederzettingen in Palestina, blijft doorgaan, vooral op de Westelijke Jordaanoever. De conventie van Genève verbiedt de transfer van eigen bevolking naar bezet gebied. Daarover loopt trouwen een zaak bij het Internationaal Strafhof. ”

RC: Wannneer kan over die zaak een uitspraak verwacht worden?
Ludo De Brabander: “Dat zal zeer lang duren, en de druk is zeer groot om ze niet te ver te laten gaan. Israël erkent het hof niet (net zoals de VSA), maar er is wel druk van de VSA.”
“De VSA verwerpen elk internationaal juridisch systeem. Van het Internationaal Strafhof  wordt nu ook verwacht dat het de oorlogsmisdaden gepleegd in Oekraïne gaat onderzoeken, hetzelfde hof waarvan de VSA een paar jaar geleden een aanklager (die oorlogsmisdaden gepleegd in Afghanistan onderzocht) de toegang tot het land verboden. Er werd zelf gedreigd om de bezittingen van die aanklager in beslag te nemen.  “

RC: Hoe zit dat dan met Oekraïne? Hebben de VSA niet gezegd dat ze gingen meewerken met het Internationaal Strafhof?
LDB: “De VSA hebben het dus over oorlogsmisdaden, maar erkennen die hoogste internationale instantie daarin niet. Ze praten er alleen over als het hen uitkomt, zoals in het geval van Oekraïne.”

RC: We hoorden dat er ook beschietingen van Gaza door Israël en vanuit Gaza zouden geweest zijn
LDB: “Bij de Israëlische invallen op de Al Aqsa-site vorig jaar had Hamas op een bepaald moment een ultimatum gesteld: de aanvallen tegen de pelgrims moesten stoppen, anders zouden er tegenacties volgen. De agressie ging echter gewoon door, waarna er raketbeschietingen begonnen vanuit Gaza, met daarna bombardementen van Gaza door Israël. Enkele dagen geleden is er ook een raket afgevuurd vanuit Gaza. Hamas (dat Gaza controleert) heeft die actie niet opgeëist, en daarna heeft Israël bombardementen uitgevoerd op zogenaamde wapenopslagplaatsen van Hamas. Voorlopig houden beide kanten zich enigszins gedeisd en wordt een escalatie zoals vorig jaar vermeden, maar het potentieel is er wel.”

 RC: De beschietingen van burgerdoelen in Oekraïne krijgen de volle aandacht in de media. Dat was niet het geval bij de aanvallen tegen Gaza vorig jaar, waarbij ook burgerdoelen beschoten werden.
LDB: “Er zijn toen verschillende grote gebouwen aangevallen. In één ervan zou een Hamas-kantoor gezeten hebben. Of dat zo was, is onduidelijk, maar zeker is wel dat er een aantal organisaties van journalisten zaten, bijvoorbeeld Middle East Eye. Ze kregen een uur voor de aanval bericht dat het gebouw zou vernietigd worden. Dat was trouwens niet het enige grote gebouw dat in puin geschoten is. Er zijn heel veel burgerdoelen geraakt, met 260 burgerdoden als resultaat.” 
“Gaza is een strook van veertig op acht kilometer met twee miljoen inwoners. Het is dus heel moeilijke om te bombarderen zonder dat er burgerdoden vallen. Het is trouwens niet altijd zo dat er gewaarschuwd wordt. Dat was hier het geval omdat er journalisten zaten. Bij heel veel aanvallen wordt er lukraak gebombardeerd. In 2014 zijn er zo meer dan 200o doden gevallen.”

RC: Wie zijn de provocateurs in Oost-Jeruzalem?
LDB: “Het gaat over religieuze zionisten die ook vertegenwoordigd zijn in de het Israëlisch parlement en die Israëlische soevereiniteit willen over heel Palestina.”

RC: In welke mate verschilt dit van het Israëlisch regeringsbeleid, behalve dan de gebruikte methodes?
LDB: “Eerste minister Naftali Bennet komt zelf uit die middens. Hij werd altijd omschreven als een extreemrechtse vertegenwoordiger van de kolonistenbeweging. Momenteel heeft hij nog maar 60 van de 120 zetels over in het parlement en moet hij voortdurend schipperen om izijn coalitie van rechtse, linkse en ook Arabische partijen samen te houden, waardoor hij zijn extreme standpunten niet kan verdedigen. Het is wel zo dat de Israëlische extremisten en kolonisten op de Al Aqsa-site en in  andere bezette Palestijnse gebieden meestal beschermd worden door het leger tijdens hun acties. Dat zorg ervoor dat de Palestijnen nooit in hun buurt komen. De Palestijnen worden niet beschermd tegen de extremisten.”
“Je kunt die extremistische organisaties vergelijken met de rechts-nationalisten hier. Er zitten aanhanger tussen van Meir Kahaan, wiens Kach-partij destijds op de lijst van de terreurorganisaties gezet werd door de VSA. Dit zijn organisaties die de verwijdering nastreven van de Palestijnen, of de ‘Arabieren’, zoals men ze in Israël noemt.”

RC: Wordt de ironie van de situatie niet ingezien? De houding in Israël ten opzichte van de Palestijnen tegenwoordig lijkt sterk op die in Europa destijds ten opzichte van de joodse bevolking.
LDB: “Jazeker, het is hetzelfde mechanisme. Men definieert een identiteit in functie van de tegenstander, en dan is het ‘wij’ tegen ‘zij’. Dat soort groeperingen geeft zeer extreme interpretaties aan de eigen identiteit. Ze zetten de situatie in de regio onder spanning en zouden daarmee potentieel een grootschalige oorlog kunnen uitlokken.”

0 Comments on “Religieus-extremisten doen de boel escaleren in Oost-Jeruzalem”

Leave a Comment