Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Het Nabije Westen – 09-07-2022

Share

We gaan uitgebreid in op een interview met de hedendaagse Joodse denker Yvan Noah Harari in de weekendbijlage Zeno van De Morgen.
Hij denkt dat de mensheid op verdwijnen staat en hij is sceptisch tegenover de technologische ontwikkelingen waarmee ons politieke, maatschappelijke en economische systeem ondermijnd kan worden en totalitaire heersers (als Poetin) het meer en meer voor het zeggen krijgen en alles en iedereen kunnen controleren. Onbegrijpelijke algoritmes bepalen of je er al of niet bij hoort.
De Lijn zal hier heel regelmatig onder vuur liggen. Dit mondt mogelijk ooit uit in het ‘Dagboek van een moe getergde en woedende reiziger’. Hoop op verbetering is er de eerste tien jaar niet, ondanks de dure woorden van de minister van Mobiliteit Lydia Peeters.
De beloofde belastinghervorming kondigt zich ook moeilijk aan: om daar overeenstemming over te krijgen zal er nog veel water door de Schelde moeten vloeien.
We hebben een hekel aan sport. En het honderden keren schreeuwen van de naam Van Aert naar aanleiding van zijn prestatie in de Ronde, maakt het er al zeker niet beter op.
Het eindeloos uitmelken – vaak zonder dat het nieuwe elementen aanbrengt – van bepaalde nieuwsitems op TV-Een jaagt ons ook de gordijnen in.
Ondertussen zijn woningen onbetaalbaar geworden: een gemiddelde prijsstijging van 7 procent per jaar sinds 1986 is niet direct ‘stabiel’ te noemen.
Er sterven nog te veel vrouwen aan baarmoederhalskanker en het gekibbel over de testen helpt zeker niet.
In de V.S. werd het arrest Roe vs Wade vernietigd. Maar ook in Vlaanderen zijn er organisaties die  abortus onmogelijk willen maken.
En waarom behoudt men het federaal belastingvoordeel voor een tweede woning?
En bij een ‘bring your own booze-party’ dreig je met je eigen wijn te blijven zitten als het een gewoon supermarktwijntje in fles of partybox is. Maar als de wijn in een dure of duurtuitziende fles zit, dan zijn er plots gegadigden genoeg, ook al is de wijn rotzooi.

0 Comments on “Het Nabije Westen – 09-07-2022”

Leave a Comment