Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Klimaatontkennning, deel 3: de aangroeiende poolkap

Share

De preek van de valse profeet (Signorelli, Orvieto, foto: RC)

Is het aanhalen van wetenschappelijk bronmateriaal een garantie op correcte informatie?
In een facebookpost wordt naar zes gedegen bronnen verwezen om aan te tonen dat het nog niet zo slecht gesteld  is met het klimaat. “Het zijn de media die uit winstbejag incorrecte sensatie brengen.” Voor drie van de zes stellingen gingen we naar de bron kijken. In deel 3 bespreken we de stelling dat  “de dalende trend van het poolijs gestopt is.”  

Het facebookbericht verwijst naar de Deense overheidswebsite polarportal.dk. We contacteerden Martin Stendel, (Duits) klimaatwetenschapper van het Deens metereologisch instituut. Hij is duidelijk: het klopt helemaal niet dat er nu 15% meer ijs ligt op Groenland dan het dertigjarig gemiddelde.

Martin Stendel: “De fout zit in het feit dat gekeken wordt naar de massa oppervlakte-ijs (surface mass balance, SMB, blauw). De evolutie van dat oppervlakte-ijs is het verschil van de sneeuwval en de smelt, en die is altijd positief. “

Jaarlijks valt er dus meer sneeuw dan er wegsmelt. De grafiek toont dus jaarlijks een positieve balans voor het oppervlakte-ijs. De evolutie van oppervlakte-ijs  geeft  echter slechts een deel van het beeld. Aan de rand verliest de ijskap ook massa door het afbreken en afsmelten van ijsbergen en gletsjers. Daardoor is de zogenaamde marine-mass-balans van het ijs aan randen (MMB, groen) negatief . Het is vooral dat verlies aan de randen dat ervoor zorgt dat de totale massa van de ijskap (TMB, rood) sedert 1998 elk jaar afgenomen is, weliswaar met sterke schommelingen ten gevolge van de wisselende neerslag (SMB, blauw). Er is ook nog een derde component, de ijsmassa onder het oppervlak (basal mass balance, BMB), maar die is redelijke stabiel.

Bron: Peter Stendel

 Stendel: ” Jaarlijks groeit de centrale ijsmassa met 300 miljard ton aan. Dat is 300 kubieke kilometer of een  kubus ijs met een zijde van bijna zeven kilometer.   Tezelfdertijd verliest de rand jaarlijks 500 miljard ton.” Vandaar het deficiet.

Link: Artikel waarnaar tijdens het interview verwezen wordt.

0 Comments on “Klimaatontkennning, deel 3: de aangroeiende poolkap”

Leave a Comment