Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De Europese energiemarkten draaien door

Share

Bron: Novoklimov via wikipedia (overhead line)

In twee opiniestukken op Apache.be  beschrijft Paul Vanlerberghe van Infor Gazelec wat er scheef zit aan de Europese gas- en elektriciteitsmarkten. Hij doet de zaak bij ons nog eens uit de doeken.

Zijn klacht is vooral dat het systeem van prijsvorming van gas en elektriciteit helemaal verkeerd zit, waardoor bijvoorbeeld alle elektriciteit verkocht wordt aan de kostprijs van de duurste producent.

Paul Vanlerberghe: “Dit is niet houdbaar voor de consument en ook niet voor de industrie, die niet kan concurreren met de industrie van Noord Amerika waar de gasprijs een fractie bedraagt van de onze,”

“Het is crimineel om de energieprijzen over te laten aan een beurs.”

“Dit zogenaamd ‘Marginal Pricing Mechanism’ werkt niet. Het is alsof het brood overal € 5 zou kosten omdat er ergens in het land een bakker is voor wie de kost € 5 bedraagt. Dat is niet houdbaar, niet economisch en niet rechtvaardig.”

“Slechts 20% van alle gas en elektriciteit passeert via de beurzen waar die prijzen gevormd worden. De grote producenten passeren helemaal niet langs de beurs om bijvoorbeeld de stroom die ze in Doel en Tihange produceren te verkopen. Toch staat op onze factuur de prijs van de beurzen. Er is ook een sterk onderscheid tussen de verschillende leveranciers. Sommige  leveranciers produceren zelf niets, moeten aankopen op de beurzen en hebben nu een probleem. Anderzijds zijn er de producenten zoals Engie en Total. Die leveren aan hun dochterfirma’s-leveranciers die goedkoop produceren. Daardoor is er nu een situatie  met enerzijds leveranciers die geen klanten meer kunnen aannemen en anderzijds firma’s die de straat opgaan om deur aan deur klanten te ronselen. Die laatste zijn net de leveranciers die elektriciteit goedkoop geleverd krijgen van hun moederfirma’s, Engie- Electrabel, Luminus en Total.”

“Er wordt nu naar de overheid gekeken om de kosten te verminderen, maar daar zit het probleem niet. Het probleem zit bij de markt. Er moet een aanpassing van het Europees prijsmechanisme komen, anders zal er niets veranderen. Spanje en Portugal hebben na 8 maanden druk uitgeoefend te hebben (op de Europese Commissie) toestemming gekregen om op de prijs in te grijpen. De Spanjaarden hebben de prijs voor elektriciteit gedrukt door het gas gebruikt in elektriteitscentrales te subsidiëren. Aangezien slechts 10% van de elektriciteit uit gas geproduceerd wordt, heeft de relatief beperkte ingreep een impact op de volledige elektriciteitsmarkt.”

“In Zuid-Oost Azië is de prijs met niet meer dan 20% gestegen. Daar zijn de prijzen gebaseerd op de import van vloeibaar LPG, en het gas wordt er vooral voor de industrie gebruikt.  We hebben dus niet te maken met een wereldcrisis maar met een Europese crisis, veroorzaakt door de marginale prijsvorming via beurzen.  Het was ook absurd om zelf de belangrijkste leverancier af te sluiten zonder te weten wie hem zou kunnen vervangen. Nu men er wel over begint na te denken, blijkt dat die gaslevering er pas over drie jaar zal zijn.”

“Een eerste stap vooruit zou zijn om die Spaans-Portugese marktcontrole toe te laten in andere landen. Een tweede stap zou erin bestaan om gans het Europees systeem van prijsvorming te herzien. Er moet komaf gemaakt worden met het doorrekenen van de zeer hoge spot-beursprijzen. Het is crimineel om de energieprijzen over te laten aan een beurs.”

 

0 Comments on “De Europese energiemarkten draaien door”

Leave a Comment