Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Feestelijke opening KMSKA met een koloniale schaduw op het museumplein

Share

Een guerilla beaming actie op het KMSKA naar aanleiding van 60 jaar Congo onafhankelijk in 2020 (foto: Dolf Van Sprengel)

Op zaterdag 24 september 2022 opende het KMSKA na een jarenlange renovatie. Naar aanleiding van de grootse feestelijke opening verscheen er een opiniestuk in De Morgen, waar het koloniaal verleden van het aangrenzende Museumplein opnieuw onder de aandacht werd gebracht. Tijdens de Wereldtentoonstelling in 1894 was het plein het decor voor een ‘human zoo’. Zeven van de tentoongestelde Congolozen verlieten daarbij hun leven. Ze waren tussen de 17 en 35 jaar en liggen samen met anderen in een massagraf op het Schoonselhof. We spraken met één van de intiatiefnemers van het opiniestuk, Judith Elseviers.

Judith Elseviers (geboren 1965 te Brussel) woont in Anwerpen, studeerde rechten en is van half Congolese, half Belgische afkomst. Het opgroeien in een Belgische context zorgde voor een noodzaak om zelfstandig op zoek te gaan naar een Congolees perspectief. Zo bouwde ze een expertise uit over kolonisatie en dekolonisatie.  Ze spoort ons aan om met een kritische blik te kijken naar onze openbare ruimte en geschiedenis. Het gruwelijk verleden van het museumplein werd al eerder onder de aandacht gebracht door de expo 100x Congo in het MAS. De curator van die tentoonstelling, Nadia Nsayi, was samen met Elseviers initiatiefnemer van bovenvermeld opiniestuk met bijhorende petitie. Ze richtten zich hierbij tot burgemeester Bart De Wever (NVA) en schepen Nabilla Ait Daoud (NVA) met hun vraag om meer aandacht voor deze tragedie en het oprichten van een waardig gedenkteken. Het museum zelf, in 2020 nog doelwit van een guerilla-beaming actie, heeft ondertussen wel degelijk onderzoek verricht naar haar koloniaal verleden en publiceerde dit op haar website. Het Afrika museum in Tervuren bracht de problematiek recent ook nog onder de aandacht met een expositie. Het Antwerps stadsbestuur zegt zelf in een reactie op het opiniestuk dat de stad al veel aandacht besteedt aan het koloniaal verleden en reeds een herdenkingsplek op het Schoonselhof heeft voorgesteld. Judith Elseviers wijst er op dat de betrokken politici, sinds de expo 100x Congo, het dossier wel al twee jaar hebben laten liggen. Op vraag van Nadia Nsayi is er destijds een brede bevraging gebeurd bij ondermeer de Afrikaanse diaspora. Met de resultaten ervan is echter nog geen rekening gehouden… Werk aan de winkel dus voor het Antwerps stadsbestuur, misschien tegen 2024 ter ere van de 130e verjaardag van de wereldtentoonstelling in kwestie?

0 Comments on “Feestelijke opening KMSKA met een koloniale schaduw op het museumplein”

Leave a Comment