Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Kinderopvang: Show me the money

Share

foto: Erik Holmén , Nordic Museum, via wikipedia  

De reportage van Pano (VRT) eerder deze week bevestigde nogmaals de tekorten in de kinderopvang. De oorzaken zijn divers, maar om het probleem op te lossen is volgens  Lutgard Vrints van De Gezinsbond toch vooral meer geld nodig, om meer plaatsen te creëren én om het beroep op te waarderen.

Er is wel degelijk een tekort aan begeleiders in de kinderopvang, en dat is volgens de Gezinsbond vooral het gevolg van de onderwaardering – en onderbetaling – van het  beroep. Lutgard Vrints: “De kwalificatienorm van het personeel verder naar beneden halen leidt tot een vicieuze cirkel en zal niet werken“. Om dit probleem pro forma op te lossen is de lat lager gelegd en het maximaal aantal kinderen per begeleider verhoogd tot negen, wat een stuk meer is dan in onze buurlanden.  

Het probleem is dubbel en zit ook aan de vraagkant (naar personeel). Formeel staat er geen limiet op het aantal plaatsen in de kinderopvang, in de praktijk echter wel doordat de Vlaamse overheid het beschikbaar budget limiteert.  Er is geen open enveloppe zoals in het onderwijs: als het budget opgebruikt is, kunnen er geen plaatsen voor kinderopvang bijgecreëerd worden, zelfs al is er personeel.     

De oorzaak van de malaise is enerzijds een gevolg van de trend bij de politieke overheid om publieke dienstverlening af te bouwen (om belastingen te kunnen verlagen) en anderzijds van de gestegen vraag naar kinderopvang door de toegenomen aanwezigheid van vrouwen op de arbeidsmarkt. “Al meer dan  tien jaar gaat de overheid met de kaasschaaf over de werkingsmiddelen van de Vlaamse instellingen. Er wordt op efficiëntiewinsten gerekend, niet geïndexeerd, enzovoort. De prestatiefinanciering sedert 2014 heeft ook niet geholpen. Doordat de basisfinanciering afgebouwd werd, is er druk om tot aan de limiet te gaan met  het aantal kinderen per begeleider.

De Vlaamse overheid heeft het budget voor kinderopvang onlangs verhoogd. Een goede stap voorwaarts, die echter slechts een gedeeltelijke inhaalbeweging zal toelaten, aldus De Gezinsbond.   

Het samengaan van kinderopvang met het kleuteronderwijs lijkt de Gezinsbond een heel goed idee. “Dit heeft enorm veel voordelen: de overgang naar de kleuterschool wordt voor de kinderen veel gemakkelijker en het zou de werking van beide niveaus versterken.  De systemen zijn nu volledig gescheiden, dus het zou organisatorisch wel een omwenteling zijn.”

0 Comments on “Kinderopvang: Show me the money”

Leave a Comment