Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Ruimen 120 hectaren Knokse polder plaats voor eco-golfterrein van Antwerp-enaar?

Share

Een projectontwikkelaar wil een nieuw ‘eco’ golfterrein met congresruimte en luxehotel neerzetten op 120 hectaren poldergrond. 

We bellen Ivan De Cleck van ‘Bescherm Bomen en Natuur’, dat samen met de milieuorganisaties Natuurpunt en Groen vzw de nietigverklaring wil van de vergunning die de Vlaamse overheid in April gaf. 

Ivan De Cleck: “In 2018 keurde de toenmalig burgemeester van Knokke een gRUP goed voor een bijkomend golfterrein in Knokke (website HIER, toelichting gRUP HIER). Het gRUP voorziet echter niet in een project van deze omvang, dat door Vlaanderen nu goedgekeurd is.”

“Het gaat over 120 hectaren landbouwgrond en open ruimte die twee meter zou opgehoogd worden (waardoor 900.000 m³ grond moet aangevoerd worden, nvdr). Er komt ook een hotel met 350 luxekamers, waarvan 200 suites, met een oppervlakte van 300 m² per ‘plaats’. Noteer dat een normale  hotelkamer ongeveer 25 m² groot is. De bouw zou 33 meter hoog gaan en ook 14 meter diep voor een vierlaagse ondergrondse parking voor 1350 auto’s.” . 

“Het complex ligt in overstromingsgebied. Rond het hotel worden betonnen wanden tot 30 meter diep de grond ingeheid tegen de waterdruk (en overstroming van de parking en hotelkelder, nvdr). Een waterput van 115.000 m³ (50 olympische zwembaden, nvdr) zal aangelegd worden om het golfterrein groen te houden. Als al het (zoet) regenwater van het gebied opgevangen en apart opgeslagen wordt, dan dringt het niet meer door in de ondergrond van het gebied, waardoor er omliggend (brak) water zal insijpelen met verzilting als resultaat.”

“Het gRUP laat toe dat het gebied van landbouwzone tot recreatiezone wordt omgezet, maar niet op de megalomane manier zoals het nu gepland is. Er was bijvoorbeeld geen sprake van een dergelijk groot hotel en een ophoging van de terreinen. Er verdwijnt ook heel wat fauna en flora.”

RC: Minister Demir (N-VA) keurde op 21 april het project toch goed. (Kopie besluit: HIER, via website Knokke).  Dat gebeurde na aanpassingen en het toevoegen van 47 strikte voorwaarden, aldus de media. Die eisen  gaan voor jullie dan niet ver genoeg?
 Ivan De Clerck: “Die voorwaarden zijn summier. Telkens (bij dit soort projecten) zie je dat er een totaal onaanvaardbaar project voorgelegd wordt dat compleet in tegenspraak is met wat toegelaten is. Dan worden enkele kleine toegevingen gedaan zodat het project (politiek) goedgekeurd kan worden.”

RC: De projectontwikkelaar is de gebieden al vanaf 2001 beginnen opkopen van lokale boeren. Alles is blijkbaar volgens de regels verlopen.
Ivan De Clerck: “Dat denk ik inderdaad ook.”

RC: Welke stappen zetten jullie nu, en ook buurtbewoner Peter Taffeiren?
Ivan De Clerck: “We hebben ons beroep ingediend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, samen met vzw Groen (niet te verwarren met de gelijknamige politieke partij, nvdr) en Natuurpunt. De bevolking uit de buurt in Knokke, Heist en Ramskappelle hebben we achter ons. Daarnaast heeft Peter Taffeiren apart een beroep ingediend dat algemene belangen en zijn belangen behartigt, meer dan milieubelangen. Taffeiren woont in het gebied.

RC: Hebben  Taffeiren en zijn vrouw zelf geen vastgoedbelangen?
Ivan De Clerck: “Taffeiren wordt vaak afgeschilderd als iemand die alleen maar tegen het project is, maar dat klopt niet, hij is echt de natuur genegen.”

RC: Het gRUP voorzag toch ook een golfterrein? Zou dan niet evenveel (polder)gebied verloren gegaan zijn als nu?
Ivan De Clerck: “Inderdaad, en dat zouden we ook aangevochten hebben, wel iets meer genuanceerd. Met de bouw van het hotelcomplex en de verhoging van de grond wordt nog een stap verder gegaan. Er worden ook bijna vijf hectaren geasfalteerd voor de aanleg van wegen.”

RC: Wanneer komt een beslissing over jullie vraag tot vernietiging?
Ivan De Clerck: “Dat duurt minstens zes maanden, maar het kan ook twee jaar aanslepen. In principe is onze vraag niet opschortend, maar in de vergunning van het departement ‘omgeving’ (leefmilieu) staat dat het conflict tussen Taffeiren en de projectontwikkelaar van het golfterrein eerst moet opgelost zijn vooraleer de bouw kan starten. Dat gaat over het feit dat Taffeiren eigenaar is van een lap in  het midden van het gebied.”. 

ANTWERPENAAR
De Projectontwikkelaar Leisure Properties Invest is een naamloze vennootschap in handen van de familie (Paul) Gheysens, ook eigenaar van projectontwikkelaar Ghylamco en van voetbalbedrijf Royal Antwerp.  Het conflict tussen Gheysens en Taffeiren in Knokke  vertoont opvallende gelijkenissen met dat tussen  Gheysens en  Tanja Mintjens in Antwerpen.  

Naast het domein van het golf/hotel-project heeft Gheysen drie hectaren poldergrond in handen, geklasseerd als ‘woonuitbreidingsgebied’, die hij nu via lokale vastgoedmakelaars in 24 stukken verkoopt als bouwgrond. 

WAAROM DIT PROJECT?
Gheysens zou de 120 hectaren van het golf/hotel-complex aangekocht hebben voor 15 miljoen euro,  aan € 13 per vierkante meter (De Tijd), enkele malen de waarde van het gebied als landbouwgrond. 

Wat Gheysen voor de 24 percelen polders (samen 3 hectaren) betaald heeft is niet gekend, wel dat ze verkocht worden als bouwgrond aan € 3000 per vierkante meter voor een totaal bedrag van bijna 100 miljoen euro. De winst die de projectontwikkelaar maakt op de verkoop van de 24 percelen is vermoedelijk een veelvoud is van wat voor het groot gebied van 120 hectaren werd betaald. De winst die Gheyesen zal realiseren op 15 miljoen voor de aankoop van de 120 hectaren, gezien de waarde van de gronden nu ze een bestemming als recreatie en hotel krijgen, loopt waarschijnlijk in de honderden miljoenen. Leisure Properties Invest heeft sedert haar oprichting ongeveer € 90.000  belastingen betaald. 

Het is niet duidelijk of de gemeente Knokke-Heist  kan profiteren van de grondspeculaties van Gheysens. Toch is burgemeester De Groote groot voorstander van het project: “Toeristisch moet dit een grote troef worden voor Knokke-Heist, want naast golfen zal je er ook kunnen fietsen, paardrijden of gewoon rustig verpozen”. 

0 Comments on “Ruimen 120 hectaren Knokse polder plaats voor eco-golfterrein van Antwerp-enaar?”

Leave a Comment