Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Den Antwerp: Het probleem Mintjens of Gheyens?

Share

wikipedia

Eind mei richtte projectontwikkelaar en FC Antwerp-eigenaar Paul Gheysen zich rechtstreeks tot de Antwerpse burgemeester: “Doe iets aan de weigering van de eigenaar(es) van de gronden waarop en tribune van het Antwerp-stadion staat aan mij te verkopen. Dit brengt de verdere groei van de club in gevaar.”  

Een week later speelde de vrouw in kwestie, Tanja Mintjens, de bal terug:  ze wil het terrein aan Gheysens afstaan,  maar die moet dan wel beloven de Antwerpse voetbaltrots niet uit te verkopen aan het buitenland.    

Precies daar zit volgens Tom Cochez van Apache de kern van het dossier. Gheysens zal meer geld krijgen voor de club als hij eigenaar is van alle grond.   

Tom Cochez volgt al jaren de Antwerpse vastgoed-avonturen van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens

Tom Cochez: “De Burgemeester van Antwerpen mag laten uitschijnen hebben dat hij zich niet met de zaak zou moeien maar het is duidelijk dat Bart De Wever en het Antwerps college aan de kant van Paul Gheysens staat. Hij heeft dan ook onteigening van Tanja Mintjens gesuggereerd.”

“De relaties tussen Gheysens en de Antwerpse N-VA zijn heel goed met twee kopstukken van N-VA in het bestuur van Antwerp. Philippe Muyters en Bart Van Camp.  Bart De Wever geeft toe dat hij konkelfoest met alles en iedereen in stilte maar dat hij dat doet in het belang van de stad.   De burgemeester zegt dus dat we op zijn woord moeten geloven dat hij het beste voor heeft met de stad. Wel, er is een principe die stelt dat goed bestuur inhoudt dat extra ogen meekijken naar hoe bestuurd wordt. Elke politicus zal beweren dat hij het niet doet voor het  algemeen belang, onafhankelijk van de partij waarover het gaat. Er moet en systeem van transparantie betstaan.”

RC: Ondertussen lijkt het erop dat Tanja Mintjens met een welgemikt schot de door Gheysels gecreëerde negatieve perceptie heeft omgekeerd. 

Tom Cochez: “In een interview legde Tanja Mintjens uit dat ze bereid is de gronden gratis voor 100 jaar in erfpacht te geven aan Gheysens, waardoor hij zekerheid heeft over zijn investeringen op de terreinen. De enige voorwaarde die ze stelt is dat hij de club de eerstkomende  vijf jaar niet verkoopt.  Bijvoorbeeld aan één of andere oliesjeik.”

“En daar zit de angel, want iedereen die de zaak en Gheysens kent weet dat dat het plan is. Gheysens is helemaal geen Antwerp-fan. Hij heeft geprobeerd om Anderlecht te kopen en om Union te kopen. Hij heeft het Eurostadion gebouwd en het Ghelamco-stadion gebouwd in Gent. Gheysens is geen voetbalsupporter maar iemand die in voetbal een manier ziet om geld te verdienen.”

“Mintjens geeft aan dat niet Gheysens maar zij de echte Antwerp supporter is want  ze wil de grond beschikbaar stellen op en manier dat niet Paul Gheysens maar de club ervan profiteert.”

“Paul Gheyesens heeft laten weten dat hij erover zal nadenken maar laat ondertussen al enkele weken niets meer van zich horen. Feit is dat hij niet gediend is met een erfpachtformule omdat dat het moelijker maakt om de club als één pakket te verkopen.”

0 Comments on “Den Antwerp: Het probleem Mintjens of Gheyens?”

Leave a Comment