Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

(Extreem)rechts claimt Iraanse vrouwenrechtenbeweging

Share

Foto: Herzi Pinki, via wikipedia,creative commons

Vrijdag 15 september organiseert de Women Life Freedom beweging op het Poelaertplein in Brussel (bij het justitiepaleis) een herdenkingsactie /mars, een jaar na de moord op Jina/Mahsa Amini. Volgens de Iraanse activiste Fariba Amerkhisi wil een  anti-democratische stroming van aanhangers van het Sjah-regime, met politieke connecties in Vlaanderen,  de beweging inpalmen.  

Fariba Amirkhisi: “We proberen het regime nog altijd via revolutie omver te werpen en komen op voor rechten van vrouwen, minderheden, arbeiders en studenten. We zijn een internationale progressieve beweging en gaan in tegen nationalistische tendensen.”

“Naast de progressieve oppositie is er ook een reactionair ‘Make Iran Great Again’-kamp. Ze noemen zichzelf ‘nationalistisch’ maar ze zijn ook monarchistisch, neo-liberaal en tegen de rechten van de minderheden.  Ze zijn actief in Iran maar vooral in het buitenland, waar ze zich in (extreem)rechtse kringen begeven. Op 20 februari organiseerden ze een betoging met de eis om de Iraanse Revolutionaire Garde op de Europese lijst van terroristische organisaties te laten zetten. De organisatoren brachten echter ook videoboodschappen van (ex-VSA-president) George Bush en John Bolton, die zelf betrokken waren bij staatsterrorisme. George Bush is verantwoordelijk voor de VS-invasies in Afghanistan en Irak. Op de manifestatie in februari  hebben zij hun boodschap gebracht, waarbij ze de ‘Women Life Freedom’ beweging claimden.”

“Ook Theo Francken (N-VA) was erbij. De (rechtse Iraanse oppositie-) beweging heeft een nauwe band met N-VA. N-VA heeft zelfs de zoon van de laatste Shah uitgenodigd. (De krant ‘De Morgen’  van de bevriende DPG-groep interviewde Pahlavi en  Theo Franken, nvdr). Rechts en extreemrechts in Iran smeden dus allianties met gelijkgezinden in Europa. “

Noot: John Bolton streeft sedert de jaren ’80 in verschillende overheidsfuncties voor de VSA een harde koloniale politiek na.  Eind jaren ’60 was hij voorstander van de agressie tegen Vietnam (maar ontweek zelf zijn  dienstplicht), in de jaren ’80 was hij betrokken bij de illegale wapenlevering in het kader van de contra-affaire, en meer recent pleitte hij voor het  bombarderen van Iran.
In de berichtgeving over de manifestatie op 20 februari maakte de VRT geen melding van de boodschappen gebracht door Bush en Bolton.

Fariba Amirkhisi: “Ondertussen is in Iran zelf het massale straatprotest de kop ingedrukt. Toch zijn er nog altijd betogingen tegen het regime in  Baloetjistan, en ook andere vormen van verzet in het Koerdisch gebied en elders in het land. Er zijn nog vrouwen die zonder hoofddoek op straat komen, ondanks de massale repressie die nog toegenomen is. Er wordt nu zelf tot arrestaties overgegaan als vermoed wordt dat er zou kunnen geprotesteerd worden.” 

Comments are closed.