Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De Winter, extreem rechts en het Chinees belang

Share

© Lukas Verstraete via Apache.be

 Heeft VB-kopstuk Philip De Winter zich laten beduvelen door een malafide Chinese zakenman? Tom Cochez van Apache en  Jan Antonissen van Humo onderzochten het: “De Winter werd betaald als politiek adviseur door  een Chinese spion”.  

“Dit is de zachte strategie van China: nuttige politieke idioten vinden die het belang van China verdedigen door Europa te verzwakken.”

Tom Cochez (Apache): “De Basis van ons onderzoek werd gelegd in het najaar van ’23 toen het verhaal van Frank Creyelman naar boven kwam. Het voormalig parlementslid van de extreemrechtse organisatie bleek geld te hebben ontvangen van de Chinese geheime diensten om leden van het Europees parlement te beïnvloeden.  Jan en ik hadden onafhankelijk van elkaar al wat onderzoek gedaan en kregen de indruk dat er meer aan de hand was. We  besloten om samen verder te gaan en stelden daarbij vast dat er een verregaande samenwerking (door de organisatie ‘Vlaams Belang’) was met China en ook met Rusland, via kopstuk  Philip De Winter en zijn Antwerps entourage. Het eerste stuk publiceerden we rond 20 maart, over de Chinese spion (Changchun Shao, nvdr) waarmee De Winter jarenlang heeft samengewerkt.   We hebben aangetoond dat hij politiek adviseur was van de Chinese spion en dat hij  zelfs een Chinese inlichtingendienst naar Belgie gehaald heeft voor een congres . We hebben geschetst hoe  Changchun Shao hier in Antwerpen een netwerk van vennootschappen had opgezet waarin honderdduizenden euro’s vanuit China geduwd werden, met letterlijk zakken vol zwart geld.”

NETWERK

RC: Maar jullie schreven ook over een pan-Europees extreem rechts netwerk met banden met de Russische overheid.  
Tom Cochez: “Toen we de banden met de Chinese overheid onderzochten stelden we vast dat we de mensen die in dit  Chinees netwerk zaten ook in de context van Russissche spionage opdoken. Dan  zien we hoe Philip De Winter en zijn kring een netwerk van door Rusland gefinancierde extreem-rechtse figuren uitgebouwd hebben sedert 2011.”

RC: Je hebt het over een congres in 2012 van de zogenaamde Alliance of European National Movements, AENM) in Hongarije. En Apache heeft ook een  kaartje van extreem rechts op de website geplaatst.
TC: “Dat kaartje staat enigzins los van dat onderzoek (naar De Winter en co) en  is een situatischets van uiterst rechts in Europa  aan de vooravond van de Europese verkiezingen. Je ziet er ook namen in terugkomen die in het Russisch spionagenet rond De Winter opduiken.”
“De conferentie in het Hongaars Héderváry-kasteel verzamelde een aantal van de meest  extreemrechtse figuren, waaronder Christian Verougstraete van (de organisatie) Vlaams Belang en ook de openlijke neo-nazi Marco Santi .  Dat netwerk is doorheen de jaren verder uitgebreid en onderhouden.”

RC: Bepaalde figuren in dit netwerk zijn zodanig extreem dat het zelfs voor bijvoorbeeld Marine Le Pen van het extreem rechts Rassemblement National (ex. Front National, FN) tever gaat.
TC: “Partijen zoals de Italiaanse neo-fascisten en de Hongaren van Jobbik zijn  inderdaad zelfs voor Marine Le Pen op een bepaald moment te zwart geblakerd. Daarom laat ze laat een FN kopstuk uit de organisatie stappen. Het opstappen van het FN leidt tot het opdoeken van AENM als formele organisatie maar het netwerkt blijft bestaan.” 

RC: Er wordt (door Le Pen) afstand genomen van de meest extremistische elementen  Zitten ze in het Europees Parlement in dezelfde fractie of niet?
TC: ” Het was net ook de bedoeling om een stichting op te zetten die dan Europse subsidies zou krijgen.  Door onderlinge spanningen is dat er niet van gekomen. Ze vinden elkaar niet rechts genoeg of zijn het oneens als het over internationaal beleid gaat.” 

RC: Vroeger werd er gewoon over ‘extreem rechts’ gesproken. Tegenwoordig heeft men het over ‘radicaal rechts’ of ‘ uiterst rechts’. Is er een fundamenteel verschil?
TC: “Dat is een interessant thema waarover Léonie de Jonge onderzoek heeft gedaan. Zij heeft ook het kaartje met Europees extreem rechts gemaakt. Zij vindt dat je het best over ‘uiterst rechts’ hebt. Dat is dan de combinatie van ‘extreem rechts’ en ‘radicaal rechts’. Extreem rechts wordt gebruikt voor ondemocratische partijen maar daar is er discussie over.”

RC: ‘Radicaal rechts’ zou wel democratisch zijn?
TC: “Dat is inderdaad het idee. ‘Radicaal rechts’ erkent democratie als idee terwijl zogezegd ‘extreem rechts’ dat niet doet. Het probleem is dat de organisatie Vlaams Belang formeel wel de democratie erkent maar dat dat in de feiten zeer twijfelachtig is.”

RC: Veel van die rechts-extremistisch partijen zwaaien net met het bergrip ‘democratie’ (nvdr: bijvoorbeeld ‘forum voor democratie’ in Nederland). Victor Orban stelt ook dat hij een democraat is.
TC: “Hij valt onder de noemer ‘radicaal rechts’.

RC: Het (Fides) is dus een democratische partij?
TC: “Dat is de discussie: ben je wat je zegt dat je bent? Orban en het VB beweren democratisch te zijn.”

RC: Door het onderscheid te maken nemen we de stellingen van extreem rechts ernstig. Dat geldt niet voor iedereen: Hamas verklaart dat ze een verzetsbeweging, toch wordt de organisatie niet zo benoemd door de VRT.  
TC: “De media hebben daar inderdaad een rol te spelen. Wij (van Apache) noemen de organisatie Vlaams Belang consequent ‘extreem rechts’ omdat we ervan overtuigd zijn dat hun bedoelingen niet democratisch zijn.

RC: Verder over het Russisch hoofstuk. In je artikel heb je het over Richard Hines en Renaud Camus. Die vormen en link tussen extreem rechts en democratische partijen.
TC: “De Rusland-connectie leidt ook naar Syrië dat bezocht werd door leden van het extreem rechts netwerk, zoals Creyelman, De Winter, Santi. Richard Hines is één van de figuren die er samen met De Winter geweest is. Hines is een oudgediende van de Republikeinse partij in de VS en gespecialiseerd in het opzetten van smeercampagnes.”

RC: Hines werkte voor belangrijke figuren die hier nochtans niet echt als neo-nazi aanzien werden: Presidenten Ronald Reagan, George H.W. Bush en minister Jeff Sessions.
TC: “Je ziet dat Republikeinse partij sinds Trump in twee is gesplitst met en traditionele democratische stroming en daarnaast de Trump aanhangers. Hines zit duidelijk in het kamp van Trump. “

RC: Maar hij heeft destijds mensen gesteund die nu als traditioneel bestempeld worden (Reagan, Bush..)
TC: “Die zijn ondertussen overleden en het toont hoe de partij helemaal naar extreem rechts verschoven is.”

“Camus is de man die de racistische samenzweringstheorie over ‘omvolking’ heeft gelanceerd. Ook hij zit in dit extreem rechts netwerk.”

RC: Naast ‘remplacement (‘omvolking’) heeft Camus ook de term ‘décivilisation’ (ontbeschaving) gelanceerd. President Emmanuel Macron nam dit concept over in zijn kiescampagne vorig jaar. Meer gematigd rechts gebruikt dus de woordenschat van de extremistische vleugel omdat ze denkt er politiek voordeel uit te halen.
TC: “Dat is inderdaad een groot probleem. In Frankrijk gebruikt Valérie Pécresse van de centrumrechtse ‘Les Républicains’ ook de term ‘omvolking’. Je ziet dus dat de terminologie er langzaam insluipt. Hier in Belgie gebruikte het VB eerst de term omvolking niet, dan kwam De Winter ermee af, vervolgens Van Grieken en ondertussen is het gemeen goed geworden in die partij. Als media of politici van andere partijen die termen overnemen, dan schuift gans  het maatschappelijk debat in die richting.”

NUTTIGE IDIOOT

RC: Hoe begon de samenwerking van De Winter en anderen met ‘ de Chinezen’?
Tom Cochez: “In 2012 wordt een Antwerpse zakenman in China aangesproken door Changchun Shao die zogezegd zaken wil doen in Antwerpen.”

RC: Het gaat dus niet over iemand die banden heeft met de Chinese Communistische partij.
TC: “Toch wel, maar dat is nog niet duidelijk op dat moment. Via Marc De Daele vestigt Shao zich in Antwerpen en richt een reeks vennootschappen op die de samenwerking tussen China en Europa moeten versterken. Hij doet aan ‘viooldiplomatie’ door instrumenten te schenken aan gemeentebesturen, muziekscholen en dergelijke. Zijn zakelijke belangen blijven echter beperkt tot één levering van wijn aan -ondertussen wijlen- Freddy Van Gaever. Van Gaever was de oprichter van de Vlaamse Luchtvaartmaatschappij, parlementslid van de organisatie Vlaams Belang en vriend van Philip De Winter.”
“Shao’s enige zakenlijke deal is dus een wijnlevering van ongeveer dertigduizend euro’s. Tegelijkertijd gebeuren er transacties van honderdduizenden euro’s vanuit China. Een deel van dat geld wordt gebruikt voor de consultancy opdrachten van Philip De Winter.”

RC: Over welke consultancy gaat het?
TC: “In het Vlaams deelparlement organiseert De Winter bijvoorbeeld een bezoek van Shao en zijn entourage. Hij haalt ook een  Chinese inlichtingenienst naar België  voor een congres over terrorisme”

RC: Heeft dat niet weinig  met politiek(e beinvloeding) te maken?
TC: “Dat is inderdaad de verdediging van De Winter: ‘het is een culturele transactie’. Maar dat is toch moeilijk vol te houden als je je brieven naar buitenlandse inlichtingen ondertekent met ‘political advisor’ voor de organisatie van Chao, en als je geld krijgt om (extreem rechtse) geestesgenoten over gans Europa rond de tafel te krijgen.”

RC: Een congres over ant-terrorsime dat hij kan gebruiken tegen de moslimbevolking komt De Winter goed uit, maar wat anders drijft hem om samen te werken met China? Of gaat het vooral over geld?
TC: “China heeft er baat bij om Europa te verzwakken daarom proberen ze extreem rechtse politici Europa doen aanvallen. Met woorden, of met moties in het Europees parlement. Dit is de zachte strategie van China: nuttige politieke idioten vinden die het belang van China verdedigt door Europa te verzwakken.”

RC: … en ook de Rusissche?
TC: “Evenzeer van Rusland, ja. En die twee netwerken overlappen grotendeels.”

PARLEMENTAIRE COMMISSIE MISLEID

RC: Terug naar Changchun Shao.
Tom Cochez: “Hij vestigt zich dus in Antwerpen en ontplooit zogezegd cultureel-zakelijke activiteiten. Later blijkt dat hij achter de schermen politiek actief is. Op een bepaald moment ontstaat er een probleem: je krijgt niet zomaar een visum als je bedrijven in slechte papieren zitten. Shao heeft ook een arbeidsvisum want hij zou personeelslid zijn van een bedrijf waarvan blijkt dat hij het zelf leidt. Kortom: er start een onderzoek, ook door de sociale inspectie die vaststelt dat hij niet zomaar een werknemer is van een Chinees bedrijf . In 2017 wordt hij het land uitgezet omdat zijn arbeidskaart niet voldoet.”

RC: Dus niet omdat hij een spion is, en het was dus niet geweten dat hij een spion zou zijn.
TC: “Toch wel. Ondertussen had de staatsveiligheid begrepen wat er gebeurde en werd een galante manier gezocht om Shao het land uit te krijgen zonder een gigantische diplomatieke rel met China te veroorzaken.”

RC: Wijzelf hebben van die zaak niets gehoord tot vorig jaar. Dus wist De Winter wel dat Shao niet zomaar een zakenman was?
TC: “De verdediging van De Winter is inderdaad dat hij niet wist dat Shao een Chinese spion was. ‘Ik ben naief geweest.’ De facturen tonen aan dat hij niet naief geweest is maar meegedaan heeft met Shao.”
“Als je De Winter dan toch op zijn woord gelooft stelt zich de volgende vraag: is hij, nadat het publiek bekend was dat Shao en spion was, blijven samenwerken met Shao? En dan kom je bij het verhaal van de mondmaskers terecht.”

RC: Shao was 2017 het land uit en de zaak van de mondmaskers speelt zich af in 2020. Ik lees dat het over tienduizend mondmaskers gaat. Een kleine hoeveelheid, maar dit speelt zich af op de piek van de eerste corona-golf in maart/april 2020.
TC: ” Het land staat in rep en roer en iedereen, er zijn geen monmaskers en geen vaccins. Iedereen is op zoek naar mondmaskers, waar dan ook. De Winter slaagt erin tienduizend mondmaskers geleverd te krijgen via Chinese contacten. Hij stelt expliciet en herhaaldelijk dat hij  Shao niet heeft aangesproken. Nu blijkt dus dat de mondmaskers wel degelijk van Shao kwamen.  Dat hebben we de afgelopen week gepubliceerd. Er is een brief dat de mondmaskers wel degelijk  via  Changchun Shao geleverd waren. “

RC: Die zaak is in de deontologosche commissie van het Vlaams parlement aan bod gekomen. Daar zei De Winter dat hij de maskers van een instelling gekregen had die geen banden heeft met Shao. Hij toonde een document dat dat moest bewijzen. Julie hebben nu aangetoond dat dit niet klopte. Hoezo?
TC: “De Winter speelt hoog spelt in de commissie. Hij zegt dat er geen bewijs is tegen hem en dat hijzelf een bewijs heeft dat hem vrijpleit. Hij toont een brief van de organisatie die de mondmaskers geleverd heeft. Een brief in het Chinees, met Engelse vertaling erbij en afgstempeld. Op basis van dit document heeft de deontologische commissie van het Vlaams Parlement De Winter vrijgepleit, inclusief door de linkse partijen. Iedereen geloofde het’bewijsstuk.”
“Nu blijkt dat Shao zelf achter de organisatie zit die de brief opstelde. De leden van de deontologische commissie hadden verder mogen kijken dan hun neus lang is. “

RC: Is er al enige respons gekomen van de leden van de commissie (op het feit dat het bewijsstuk van De Winter geen bewijsstuk was).
TC: “De leden verdedigen zich door te stellen dat ze geen onerzoek kunnen doen.”

RC: Inderdaad, maar de vraag was niet waarom ze De Winter vrijgepleit hebben, maar of ze al stappen gezet hebben nu blijkt dat De Winter hen voorgelogen heeft.
TC:
“Daar heb ik voorlopig nog niet van gehoord, wel dat partijen beraadslagen wat ze nu gaan doen.”
“De verkiezingen zijn op komst en er is schrik bij progressief denkend Vlaanderen dat men van De Winter en van (de organisatie) ‘ Vlaams Belang’ een martelaar zal maken. Dat is volgens mij een dwaas argument maar het speelt waarschijnlijk mee.

RC: Maar is dat gedrag van Philip De Winter wel problematisch en gaat het tegen het Vlaams belang in? De Winter is als lobbyist opgetreden voor China. CD&V handelt als partij ook als lobby van de Boerenbond. Lobbying is schering en inslag in Vlaanderen en Europa.
TC: “Dat Klopt maar ik vind dat er toch een verschil moet gemakt worden tussen de Boerenbond en de Chinese Communistische partij. China is een buitenlandse mogendheid die erop uit is om schade te berokkenen aan een land. Voor (de organisatie) ‘Vlaams Beland’ in het bijzonder is het vreemd dat ze de Chinese Communistische partij steunt.”

RC: Het is allemaal toch redelijk complex: Niet alleen extreem rechts is tegen het EU-beleid, ook ter linkerzijde is er scepscis over  het neoliberaal beleid en over de NAVO die onder controle staat van de VSA en de-facto het Europees buitenlands beleid bepaalt. .De organisatie ‘Vlaams Belang’ is dan weer tegen Europa, papt aan met Rusland en China maar is wel voorstander van de NAVO.
TC: “Dat is het verschil tussen zeggen en doen. Op het moment dat De Winter Shao aanspreek om de mondmaskers te krijgen lanceert het VB een trumpiaanse campagne die naar China wijst als verantwoordelijke voor Covid.”

RC: Eigenaardig dat China dat laat passeren als ze terzelfdertijd extreemrechts steunt.
TC: “Ja, maar die kijken waarschijnlijk niet naar de facebookposts van het VB”

GEHACKING DOOR SHAO

RC: Ik wil het nog even hebben over een hacking in mei 2021. Wat was daar aan de hand?
Tom Cochez: “Belnet is toen uitgevallen. Alle activiteit in het parlement lagen stil, net op het moment dat het dossier van de Oeigoeren op tafel lag. Er ging een getuige komen spreken. Uitgerekend op dat moment valt het parlement helemaal uit en kan er niet vergaderd worden. Mission accomplished want achteraf is een resolutie goedgekeurd (over de Oeigoeren) die een afgezwakte versie was van wat eerst op tafel lag. De aanval blijkt vanuit het entourage van Shao te komen, uitgevoerd door mensen die voor hem gewerkt hebben en nog in België waren. Die zijn gecontacterd door iemand van de orgnisatie door Shai, specifiek in verband met de werkzaamheden van het parlement rond de Oeigoeren.”

RC: Je stelt dat de overheid de (Chinese) cyberaanvallen niet benoemd.
TC: “De afgelopen week kwam in het nieuws dat Els Van Hoof en Samuel Cogolati (Ecolo) gehackt werden door een Chinees collectief. Het is volgens Cogolati typerend dat niet luid gezegd wordt wat er gebeurd is. De overheid is heel karig met informatie over dat soort zaken.”

RC: En hoe zit het met de media? Onlangs was er nog een politicus die in opspraak kwam en toen werd van ‘s ochtends tot ‘s avonds over de zaak bericht (Conner Rouseau van Vooruit, nvdr) Rond de zaak de Winter/ ‘Vlaams Belang’ is er toch wat minder media-aandacht.
TC: “Er is toch wel over de zak geschreven. Het is wel zo dat de VRT zich zeer ‘behoudsgezind’ heeft opgesteld Jan (Antonissen, van Humo) heeft wel in ‘De Afspraak’ mogen uitleggen wat er aan de hand was maar ik kreeg bijna het gevoel dat wij ons voor ons onderzoek moesten verantwoorden, eerder dan Tom Van Grieken voor wat en boegbeeld van zijn partij uitspookt.” “Ondertussen ligt het bewijs op tafel dat De Winter de deontologische commissie heeft voorgelogen. Ik heb nog geen enkele krant Tom Van Grieken een vraag horen stellen over wat De Winter gedaan heeft. Dat is een gemiste kans.”

RC: De VRT heeft twee ‘blokkers’ in de raad van bestuur zitten en de lans is reëel dat dat er na de verkiezingen vier worden (op twaalf). Dat speelt waarschijnlijk wel mee. Maar de private mediagroepen hebben minder te vrezen. Waarom zijn ze ook terughoudend?
TC: “De private mediagroepen zijn verder gegaan dan de openbare zender. Dit onderzoek heeft Apache samen gevoerd met (Jan Antonissen van) Humo, dat een onderdel is van DPG media, dus daardoor je krijgt automatisch al berichtgeving in andere producten van DPG, zoals De Morgen, HLN en VTM. Maar ook Mediahuis, de andere mediagroep met De Standaard, heeft over de zaak ook vrij uitgebreid geschreven. Ook het voorliegen van de deontologische commissie is opgepikt, behalve door VRT….”

HANDPOP VAN GRIEKEN

RC: Vandag schrijft Karl van den Broeck dat Tom Van Grieken de handpop is van Philip De Winter.
Tom Cochez: “Inderdaad. ‘Handpop’ is wat scherp gesteld maar De Winter is decennia lang de baas geweest binnen de partij en er zijn veel mensen die hun job aan hem te danken hebben, inclusief Van Grieken. Hij staat electoraal ook nog zeer sterk in Antwerpen. Hem het raam uitgooien is dus geen optie voor Tom Van Grieken.”

RC: dat bevestigt het beeld van een extremistische De Winter en een meer gematigde Tom Van Grieken.
TC: “Van Grieken is even extreem rechts als De Winter. Die andere houding ten opzichte van Van Grieken komt bijvoorbeeld doordat Bart De Wever zegt dat ‘ik niet met u samen werk zolang er figuren in uw partij zitten maar met mensen zoals Tom Van Grieken en Barbara Pas valt te praten’. “

RC: Ik had het over de media, niet over Bart De Wever. Die nemen het verhaal van De Wever dan gewoon over?
TC: “Ja…”
“Zo werkt het helaas. Idiologisch is er geen onderscheid tussen De WInter en Tom Van Grieken. Van Grieken verkoopt zich graag als een proper gewassen ideale schoonzoon. Wat hij zegt achter de schermen en op zijn congressen is een heel ander verhaal.”
“De zaak De Winter is ambetant voor Van Grieken omdat het zijn imago schaadt, maar hij kan hem niet aan de kant schuiven.”

RC: Wist Van Grieken wel van de zaak af? Hij is nog jong en het gaat over zaken die zeven jaar en langer terug gaan.
TC: “Van Grieken wist er alles van. Hij stelde ook direct dat het volgens hem ‘oud nieuws’ was. Dus hij wist er van. Ondanks de nieuwe bewijzen van het tegendeel blijven De Winter, en dus ook Van Grieken, beweren dat het over naïviteit gaat. Met andere woorden: dit is geen ‘probleem De Winter’ naar een ‘probleem Vlaams Belang’.”

0 Comments on “De Winter, extreem rechts en het Chinees belang”

Leave a Comment